Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłoże do akwarium 200L
#1
Witam. Smile.Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałośćSmile

Ostatnio postanowiłem założyć nowe Akwarium 200 L ,moje pytanie dotyczy podłoża oraz dalszego prowadzenia akwarium w konsekwencji jego wyboru ponieważ planuje nie dodawać żadnych nawozów ani innych środków ( takie założenie na to akwarium). Jako wierzchnią warstwę wybrałem bazalt i zastanawiam się co dać pod niego ziemie ogrodową czy substrat w stylu jbl manado aquabasis plus, czy jest możliwe prowadzenie akwarium na ziemi bez dodawania żadnych środków. ??. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Smile
Odpowiedz
#2
Przez pewien czas tak (choć nie wiem jak z potasem). Jednak każde nawet najlepsze podłoże po pewnym czasie się wyjałowi. Wtedy albo dodajesz nawozy (np w pałeczkach nawozowych pod korzenie) albo robisz restart.

Jakie podłoże potrzebujesz to zależy od kilku czynników:
-jakie światło planujesz
-jakie rośliny
-czy będziesz podawał co2 itd

Jednak ziemia ogrodowa sprawdza się- zarówno w lt jak i ht. Z powodzeniem można ją polecić.
Odpowiedz
#3
Jak ziemia ogrodowa to nie bazalt . Jak chcesz LT z prawdziwego zdarzenia to ziemia ogrodowa wzbogacona glina i na to piasek do piaskownic .
Jakie światło,rośliny planujesz?
Odpowiedz
#4
Dziękuje wam za odpowiedzi Smile
a więc tak
-co2 nie planuje podawać.
-Światło jeszcze nie wiem bo zastanawiam się czy dawać pokrywę czy nie może jakieś Led-y
-Rośliny planowałem jakieś Anubiasy .VALLISNERIA GIGANTEA, krypty , nurzańce przenoszę Skalary ze 112l. może macie jakieś propozycje co do roślin.
- raiders czemu bazalt nie może być z ziemią ?
Odpowiedz
#5
(20.02.2016, 17:47)BlackHunter92 napisał(a): - raiders czemu bazalt nie może być z ziemią ?

Nie napisałem ze nie może być na upartego jak chcesz to możesz tak zrobić ,ale będziesz miał spory problem przy odmulaniu dna ,a przy bazalcie to jest konieczne bo gnijące rośliny resztki pokarmu bedą się osadzać między kamieniami i tam gnić co zacznie wpływać na parametry po pewnym czasie .A odmulając bazalt chcąc nie chcąc zaciągniesz ziemie z pod spodu co nie jest najlepsze Smile
Dla tego lepszym podłożem na ziemie bedzie piasek do piaskownic/kwarcowy którego nie odmulasz a jedynie ściągasz nieczystości z powierzchni ,a jak dobrze ustawisz filtry to zdecydowana większość tego syfu bedzie zaciągana przez nie .

Co do planowanych roślin to wszystkie są mało wymagające i cieniolubne także na twoim miejscu szedł bym w LT z prawdziwego zdarzenia ze światłem z przedziału 0.35-0,45W/L
Odpowiedz
#6
Ja miałem na bazalcie i pod spodem ziemia i nie było mowy o zaciąganiu ziemi. Musiał byś mieć chyba 1cm podłoża aby zaciągnąć ziemie...
Odpowiedz
#7
Właśnie chciałbym coś w stylu LT i bez dodawania chemii ogólnie nie chciałbym dodawać żadnych środków ( takie założenie). Dopiero planuje to akwarium obecnie zakupiłem baniak 200l szykuje szafkę no i oczywiście mam swoje skalary jeszcze w 112. postanowiłem zacząć od wyboru podłoża ponieważ tak jak pisałem zero chemii. Czytałem gdzieś że w LT nie trzeba odmulać dna albo rzadko jest taka możliwość?

(20.02.2016, 18:08)mateuszurad napisał(a): Ja miałem na bazalcie i pod spodem ziemia i nie było mowy o zaciąganiu ziemi. Musiał byś mieć chyba 1cm podłoża aby zaciągnąć ziemie...

Planuje tak z 5 cm tego bazaltu. Wystarczy ?

A co sądzicie o tych substratach ? warto to kupić ?
Odpowiedz
#8
Ja mam podłoże z ziemi ogrodowej, wzbogaconej kulkami GT i keramzytem, potem siatka budowlana a na to jakieś 5-6 cm czarnego bazaltu i nie narzekam. Przy odmulaniu nie wyciąga się ziemia i nie ma z tym problemu.
Problem mam tylko z parvulą która ewidentnie nie chce rosnąć w tym podłożu.
Odpowiedz
#9
(20.02.2016, 18:01)raiders napisał(a):
(20.02.2016, 17:47)BlackHunter92 napisał(a): - raiders czemu bazalt nie może być z ziemią ?

Nie napisałem ze nie może być na upartego jak chcesz to możesz tak zrobić ,ale będziesz miał spory problem przy odmulaniu dna ,a przy bazalcie to jest konieczne bo gnijące rośliny resztki pokarmu bedą się osadzać między kamieniami i tam gnić co zacznie wpływać na parametry po pewnym czasie .A odmulając bazalt chcąc nie chcąc zaciągniesz ziemie z pod spodu co nie jest najlepsze Smile
Skąd w waszych głowach się rodzą takie teorie?
Gusła jakieś.
Bazalt jest bardzo dobry. Równie dobry co piach czy żwirek. Z wyglądu ładniejszy bo ciemny.
Odpowiedz
#10
Substraty jak na razie nie mam za bardzo z nimi do czynienia. W małym akwa mam Planta growth substrate ( czy jakoś tak), i w 160 litrach mam podłoże pana Wojtaszka i jak na razię bardzo fajnie roślinki rosną na nim.
Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Piasek jako podłoże w akwarium roślinnym - plusy i minusy darek3160 38 115 325 01.02.2021, 23:12
Ostatni post: maro6926
  Podłoże pod żwirek atbm 0 604 08.11.2020, 14:56
Ostatni post: atbm
  Jakie podłoże pysio721220 26 12 391 20.05.2019, 20:40
Ostatni post: Rafal
  DIY Podłoże dla roślin arrowb 5 9 161 06.10.2017, 13:55
Ostatni post: Mike
  Podłoże pod ryby ryjące. Verengard 18 21 246 03.07.2017, 17:32
Ostatni post: majangorz
  DSB w akwarium słodkowodnym DJGRABARZ 28 27 262 08.02.2017, 12:00
Ostatni post: arrowb
  podłoże jakie wybrać. Michał Kulczycki 18 19 239 24.01.2017, 17:32
Ostatni post: sbc
  Podłoże aktywne i świderki DJGRABARZ 7 10 037 05.10.2016, 13:15
Ostatni post: DJGRABARZ
  Restart zbiornika 126l podłoże do akwarium roślinnego czomuko 31 32 634 03.10.2016, 11:21
Ostatni post: DJGRABARZ
  Podłoże diy dwojak23 7 11 438 30.04.2016, 20:44
Ostatni post: dwojak23

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
Musisz się zarejestrować aby pisać na LFA.

Login:


Hasło:





[-]
Historia forum
akwarystyczne.info - Lubuskie Forum Akwarystyczne istnieje od 11 lat
To forum powstało 08.12.2009.

[-]
Magazyn Akwarium

[-]
Reklama

>