Liczba postów: 60
Liczba wątków: 10
Thanks Received: 0 in 0 posts
Thanks Given: 0
Miasto: białystok
Rok urodzenia: 1992
Cześć chciałbym zapytać czy ktoś z was posiada sprawdzone "przepisy" na przygotowanie podłoża? W swoim akwarium mam samą ziemię ogrodową i chyba widzę, że samą ziemia to mało...
Ziemia często jest bardzo bogata w mikro i makro ale wiem że dobrym rozwiązaniem jest substrat podżwirowy Natural Substrate i na to czarny piasek bazaltowy
Szału nie ma jeżeli chodzi o ten substrat. Raczej bym próbował sam zrobić takie podłoże przynajmniej bym wiedział co w nim się znajduje. Tylko brak odpowiedniego "przepisu"
Liczba postów: 17 529
Liczba wątków: 1 233
Thanks Received: 3 in 3 posts
Miasto: Gorzów Wlkp.
Rok urodzenia: 1980
Szału nie ma mówisz. A sprawdzałeś? Bo ja nie narzekałem. To bardzo dobry substrat. Ale skoro potrafisz zrobić coś lepszego, to do dzieła, i pochwal się efektami za jakiś czas.
Mam ten substrat i tak jak Rafał ja także nie narzekam. Rośliny ładnie rosną, po wyrwaniu korzenie zdrowe, białe. Ja ogólnie mogę polecić ten substrat.
Wcześniej miałem ziemie ogrodową wymieszaną z kulkami GT, keramzytem, węglem aktywnym i zeolitem. Nie narzekałem na przyrosty masy roślin ale jednak substrat lepszy.
Mój brat miał ten substrat i tak mówił. Ja osobiście nie sprawdzałem tego substratu. Jak ten substrat sprawuje się bez nawozów i co2? Ktoś ma doświadczenia?
Liczba postów: 17 529
Liczba wątków: 1 233
Thanks Received: 3 in 3 posts
Miasto: Gorzów Wlkp.
Rok urodzenia: 1980
Wszytko zależy od ilości światła. Jak dasz 0,5W / litr i więcej, i nie dasz CO2, to na żadnym podłożu rośliny nie będą rosły, tak się po prostu nie da. Światło = zapotrzebowanie roślin na CO2, bo to co wyprodukują zwierzęta w akwarium nie wystarczy.
Mam chihiriosa 18w na 45L ale co2 na razie nie mam.