Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
randsomware Unblockupc Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
29.09.2016, 10:52
Post: #1
randsomware Unblockupc Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
No i mam duży problem.

Szperałem ostatnio po zagranicznych forach w poszukiwaniu ciekawych aranzacji i prawdopodobnie wtedy (lub z pocztą) zainfekował mi się komputer.

Badziewie o 22.04 zaszyfrowało mi wszystkie pliki: jpg, pdf, excel i word

Ogólnie jest masakra z tym bo świezy wirus (mam firewala, windows 10 akuualizowany non stop i Avast - mimo to nie pomogło).

Moze ktos z was juz z tym się spotkał i jest jakieś lekarstwo na to. Na początek to muszę usunąć infekcję ale jak odkodować pliki tu masakra.

Dziśrano włączam kompa i czerowny napis po prawej stronie :

że ściagąłem nielegalne oprogramowanie itd, mimo iż nic takiego nie miało miejsca . I że jesli chcę odblokować to mam wpłacić 100 Euro.

Dokłądnie to badziewie mi zainfekowało komputer:

http://www.fixitpc.pl/topic/31280-wirus-...ord-excel/
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
29.09.2016, 10:54
Post: #2
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
A to nie te krzaki co cypeks miał?
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 11:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.09.2016 11:22 przez fazi_poz.)
Post: #3
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
Zola67 napisał(a):A to nie te krzaki co cypeks miał?

Nie. To na bank nie to samo.

Patryk - w linku, który podałeś masz wszystko co da się zrobić (niewiele).

Avasta osobiście bym zmienił na coś innego - szału nie robi i często puszcza śmieci Smutny

[Obrazek: 28238855_10210920988405419_1981395075703536378_o.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 11:23
Post: #4
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
Masakra

Będę musial czekac az z czasem pojawi sie program deszyfrujący.


Inne pytanie mam Windows 10 i nie robiłem w nim kopii bezpieczenstwa - czy jest jakas szansa by przywrocic Windowsa z np przed tygodnia ?

JA nie włączałem ani nie wyłączałem robienia kopii - po prostu do tej pory nie pytał się o to Windows.
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 11:27
Post: #5
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
Na pewno nie plac to raz bo znam takich co płacili Język
Dwa odłącz pc od Internetu .
Na innym kompie ,komórce poszukaj w googlach rozwiązania tego problemu ,da się to cholerstwo usunąć ale tylko w trybie awaryjnym i ręcznie jest z tym troche roboty.
Inne rozwiązanie to format ,ale tracisz wszystko.

Tak na marginesie avast to nie antywirus to zwykly zapychacz który symuluje antywira. Zwykly windowsowy defender jest 10x skuteczniejszy .

Lumia 640
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 11:33
Post: #6
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
pj007 napisał(a):Avast
Avast to śmieć - z darmowych polecam z Comodo Internet Security a z płatnych pakiet od Kaspersy'iego.
pj007 napisał(a):prawdopodobnie wtedy (lub z pocztą) zainfekował mi się komputer.
Tego typu złośliwe programy najczęściej są rozsyłane jako załączniki w mailach i prawdopodobnie nieopatrznie taki załącznik otworzyłeś. Pracujesz na koncie z uprawnieniami administratora czy na użytkowniku ograniczonym?

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 11:36
Post: #7
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
na administrzatorze

Avasta dzis wywale dam to Comodo
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 11:41
Post: #8
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
Teraz to musztarda po obiedzie ,ale zrób sobie skan online skanerem eset zobacz ile po za tym syfem naciągało ci trojanow, marweli iinnuch infekcji
Lumia 640
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 11:46
Post: #9
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
fazi_poz napisał(a):Avasta osobiście bym zmienił na coś innego - szału nie robi i często puszcza śmieci Smutny
avast jako Antywirus i anty-malware jest ok. Tak samo comodo przepuści cryptolocker, któryzainfekował Twój komputer i tutaj 99% programów antywirusowych sobie nie radzi. Duża częśc z nich nawet w swojej dokumentacji technicznej pisze że nie chroni przed Ransomware.

Tak naprawde masz możliwość zapłaty (co nie gwarantuje, że odszyfruje wszystko, ale z reguły przestępcy wywiązuja się z odszyfrowanie - nie masz równiez gwarancji że w przyszłosci ponownie nie zaszyfruje dysków na nowo).
Szanse odblokowania marne.

Dośc fajnie w wersji biznesowej radzi sobie narzedzie do APT Pandy, ale nie wiem czy jest takowy odpowiednik dla domu (mowa oczywiście o ochronie a nie o zainfekowanym kompie).


cypeks napisał(a):a z płatnych pakiet od Kaspersy'iego.
Nie do końca tak jest, przy naprawde rygorystycznej polityce możemy mocno ograniczć ryzyko, ale i tak polecam przeczytac EULe Oczko

Pozdrawiam Serdecznie Uśmiech

"Zainspirowany niepowtarzalnym pięknem natury"
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
29.09.2016, 11:49
Post: #10
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
Ani avast ani comodo nie poradzi sobie z tym ransomware.
Zaciśnij zęby i machnij instalke od nowa ale czystą nie recovery.
Z tym wirusem walczyły szpitale i nawet komisariaty i PŁACILI bo kod deszyfrujący jest dla każdego inny i nie do zdobycia (chyba że włamiesz się na serwery i wykradniesz klucze).
Tutaj masz kilka rozwiązań, jak nie zadziałają to "SORRY FOR YOUR LOST"
https://noransom.kaspersky.com/

Kilku moich klientów też załapało tego typu syfa i kilkudniowa walka i poszukiwanie niestety psowi w D.
Format i to pełny włącznie z kasowaniem partycji recovery, później http://WWW.ESET.PL (http://www.eset.pl/Pobierz) najlepiej kup pełną wersję (5 lat licencji kosztuje 500zł - oczywiście FV).
Mam ESET SECURITY PACK i mam święty spokój - a klienci różne syfy niosą.
Jak by coś dzwoń. Pomogę.

No i nie łaź po dziwnych stronach !!! ten syf wchodzi przez przeglądarkę.
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 11:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.09.2016 11:58 przez stona175.)
Post: #11
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
Wystarczy korzystać z kompa NIE jako administrator a jako gość czy z ograniczeniami. Za bezmyślność są konsekwencje. Możesz mieć nawet obronę na poziomie NASA a i tak to Ty sam sobie zainfekujesz kompa. Uśmiech

Od kiedy pamiętam mam NODa, S&D i konto z ograniczeniami i "łaże" wszędzie gdzie mi się podoba ale jak czegoś nie znam to nie otwieram Język

A co do problemu no to sorry memory resecik twardziela trzeba zrobić.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 12:04
Post: #12
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
stona175 napisał(a):konto z ograniczeniami
Musiał byś mieć ograniczenia na zapis wszystkich plików z tymi rozszerzeniami - toż to się nie da pracować na tak po blokowanym kompie.
Eset pyta i skanuje przed otwarciem jakiegoś pliku i ....... nie będę go reklamował, daje rady i tyle. Czasem widzę jak pliki same znikają i wiem że czuwa. Warty jest tej kasy.

A kto szuka ten znajdzie odpowiednią wersję w odpowiednim miejscu

http://www.eset.pl/Pobierz/Dodatkowe_nar...ne_Scanner
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 12:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.09.2016 12:13 przez cypeks.)
Post: #13
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
stona175 napisał(a):Wystarczy korzystać z kompa NIE jako administrator a jako gość czy z ograniczeniami.
To podstawa ale program i tak zaszyfrował by wszystko do czego ma dostęp z poziomu konta.

Po drugie zasada starego administratora:
Administratorów dzielimy na dwie grupy: takich, którzy robią kopie zapasowe oraz na takich, którzy będą robili kopie zapasowe!

Po trzecie należy zawsze używać narzędzia "mainbrain" - 99,99% chroni nas przed nieszczęściem Oczko

cała reszta oprogramowania tylko pomaga nam w stosowaniu powyższych zasad.
Co do zaszyfrowanych plików, to DJGRABARZ i Przemek właściwie wyczerpał temat i nie ma tutaj nic do dodania.

Jeżeli nie chcesz pełnej reinstalacj8i systemu, to przeskanuj go:
- Kaspersky rescue disk: https://support.kaspersky.com/4162
oraz
- Malwarbytes Anti-Malware: https://pl.malwarebytes.com/mwb-download/
na koniec
- SpyBot S&D: https://www.safer-networking.org/

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 12:19
Post: #14
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
Człowiek mądry po szkodzie Uśmiech

Nawet nie widziałem że takie gów.. są, który szyfrują pliki.

JAk dla mnie za takie coś powinno być20 lat więzienia bez przebacz.

Do tej pory a ok 15 lat działam nie miałem takiego czegoś.

Trafił się trojan czy inne badziewie ale nie takie coś.

Najgosze to że wczoraj o 22 to wszedłem tylko zobaczyć na onecie wyniki meczów.

Rano wstaje a tam modyfikacja wszystkich plików o 22.04.

Więc pytanie czy to wcześniej nie sie działo i czekało na aktywację.

Co do konta administratora i ograniczonego.

Ja musiałbym mieć możliwość zapisywania i modyfikowania plików to dla mnei podstawa. A jak mam tkaie uprawnienia to i tak takie świństwo poblokuje mi rzeczy.
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 12:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.09.2016 12:29 przez cypeks.)
Post: #15
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
pj007 napisał(a):Co do konta administratora i ograniczonego.
Przed tym syfem prawdopodobnie by Cie nie uchroniło ale może uchronić przed wieloma innymi, również bardzo "ciekawymi" w skutkach.

pj007 napisał(a):Więc pytanie czy to wcześniej nie sie działo i czekało na aktywację.
Może tak być, że wykrywa brak interakcji z kompem i dopiero wtedy rusza, żeby użytkownik nie zauważył spowolnienia pracy spowodowanej intensywną pracą HDD.

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2016, 13:00
Post: #16
RE: Wirus - kodowanie czy da sięcoś z tym zrobić
Kopia zapasowa Obowiązkowo w 3 miejscach, dysk tw., pendrive lub płyta, kopia na zewnętrznym serwerze zabezpieczona hasłem (np. chomikuj).

Pendrive, dyski przenośne i płyty - NIE SĄ NOŚNIKAMI TRWAŁYMI - upadek, plamy na słońcu, promieniowanie czy fale magnetyczne (lub transmisja mszy w pewnym radiu) mogą je uszkodzić. Dlatego 3 kopie, któraś się uratuje w razie jakiejś tragedii.
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2020 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2020 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.