Witaj!
LogowanieRejestracja




Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
29.09.2016, 20:35
Post: #1
Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
Plan jest taki :
-mam w planach wystawienia działającego 2 lata akwarium 85l. na panelu na targach czwartek do niedzieli
-po imprezie chce wszystko przewieść do domu ale przy okazji pomyślałem o zwiększeniu litrażu na 144l ( akwarium już będzie przygotowane w domu. Czas przejazdu to około 20-30minut.

Przenosiny akwarium słodkiego z miejsca na miejsce mam opanowane ale tutaj sprawa nie jest taka prosta a do tego morskiego nigdy nie przenosiłem więc chciałbym to zrobić bez strat.

Skała jest obrośnięta praktycznie koralami miękkimi, na dnie warstwa 2cm piasku.

Zleje wode do wiader np. takie z Castoramy 15l. z przykrywkami i powkładam do nich skałe z życiem.Mniejsze kawałki z koralami do worków. Luźno do worków korale twarde bo i tak nie są przyklejone Uśmiech
Wyłapie ryby do worków, dużo ich nie ma bo tylko 4 szt. każda osobno.
Piasek moim zdaniem będzie do wywalenia - poproszę o opinie w tej sprawie, myśle że ruszenie tego będzie rodzić problemy.

Po przenosinach myślałem o wrzuceniu Purigen i węgla aktywnego do panelu.

Jak sobie z tym najlepiej poradzić.? Sprawa trochę nietypowa bo przeprowadzka dwa razy w ciągu 4 dni.

Tak wygląda moje akwarium w chwili obecnej/    
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
30.09.2016, 00:51
Post: #2
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
(29.09.2016 20:35)edison napisał(a):  ......
Piasek moim zdaniem będzie do wywalenia...

Wywalając piach stracisz najwięcej biologi i będą problemy.
Uzupełnił bym braki, stary zasypał nowym lub dał świeży na front a stary na tył.
Do tego z podłoża uwolni się dużo niepotrzebnych rzeczy i musisz odrazu przygotować wode do podmiany.

Najlepiej niech specjaliści od morskiego potwierdzą moją teorię.
Odpowiedz cytując ten post
30.09.2016, 10:34
Post: #3
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
Najwięcej biologi siedzi w skale, piasku w akwarium jest tyle co kot napłakał tylko z przodu cienka warstwa do połowy akwarium. Piasek w morskim jest tylko kwestią dekoracyjną. Troche inaczej niż w słodkim. Uśmiech

Na wystawe mam już przygotowany nowy piasek, więc ta kwestia jest ustalona i przemyślana że stary wyleci przed przenoszeniem po spuszczeniu wody.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
30.09.2016, 11:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.09.2016 11:24 przez alex.)
Post: #4
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
edison napisał(a):Piasek moim zdaniem będzie do wywalenia - poproszę o opinie w tej sprawie, myśle że ruszenie tego będzie rodzić problemy.

Zakładając morskie przywiozłam wraz ze skałą i wodą również piach (i to sporą ilość, żadne 2 cm Oczko ). Praktycznie można to nazwać przenoszeniem części dojrzałego zbiornika.
Przed wrzuceniem do mojego akwa nie był płukany ani nic. Nie zauważyłam w związku z tym żadnych problemów.
Oczywiście miało miejsce wtórne dojrzewanie (bardzo lekkie zresztą) , ale nic czego nie zaobserwujesz po wsypaniu innego piachu.
Parametry też nie skoczyły poza normę, więc jak widać nie taki diabeł straszny Oczko

Po całej tej operacji możesz jak najbardziej wrzucić węgiel i jakiś absorben. Na pewno nie zaszkodzi.
Przydatna też będzie wata na pierwsze kilka godzinUśmiech

396l morska przygoda
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
01.10.2016, 21:45
Post: #5
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
W piachu jest najwięcej PO4. Jeśli w starym zbiorniku leżał spokojnie i nie był przekopywany przez zwierzaki ( ślimoki, rozgwiazdy,ryby) ja bym się nie odważył przenosić go do nowego szkiełka. Fosforany pójdą w kosmos i możesz stracić część życia. Pamiętaj o tym aby jak najmniej było zmąconej wody.

2 dni przed przenosinami podmień 10 l wody i włóż do zlanej pompke. Niech czeka na powrót bo róznice w litrażu musisz czymś zastąpić. Jak masz możliwość weż sprawdzoną wodę od znajomego z podmiany.

Nie wlewaj czasem tylko samej świerzej solanki do uzupełnienia. zrobisz sobie jeśeń w zbiorniku.

Jak nie masz możliwości "pożyczenia" żywej wody to zrób przed targami 2 podmiany po 10-15 l i niech woda czeka. Tylko pamiętaj o włożeni jakigoś cyrkulatora czy pompki aby woda nie stała w bezruchu we wiadrze.

w razie pytań jesteśmy do dyspozycji

pozdrawiam
Olek

https://www.facebook.com/koralowce/ - FanPage

http://www.TwojaRafa.pl - barwy Twojego akwarium
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
01.10.2016, 21:58
Post: #6
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
Jednak byłem w błędzie. Dobrze że dołączył do nas fachowiec. Jednak do solniczki trzeba mi jeszcze troche dojrzewać. Zbieram exp.
Odpowiedz cytując ten post
01.10.2016, 23:03
Post: #7
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
Mam możliwość dolać solanki z działającego zbiornika więc to nie będzie problemem i też miałem to na uwadze. Wode mogę przetrzymać w docelowym akwarium.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
02.10.2016, 00:19
Post: #8
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
"Nie wlewaj czasem tylko samej świerzej solanki do uzupełnienia. zrobisz sobie jeśeń w zbiorniku." - a to dlaczego? Nie raz i nie dwa tak robiłem, kiedyś klientowi w potrzebie prznieśliśmy zawartość zbiornika do kilkudniowej solanki i nic się nie stało.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
02.10.2016, 01:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.10.2016 01:24 przez alex.)
Post: #9
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
TwojaRafa.pl napisał(a):W piachu jest najwięcej PO4. Jeśli w starym zbiorniku leżał spokojnie i nie był przekopywany przez zwierzaki

Ja nawet nie wiem czy mój był czy nie...
Nie zmienia to faktu, że przewiozłam, wsypałam/wrzuciłam i było super Uśmiech
Olek usypałam 10 cm warstwę i uwierz niewiele się zadziało, a PO4 nie walnęło w kosmos Oczko

Jednak nie wykluczam, że może się to zdarzyć w "nietkniętym" podłożu i absolutnie nie upieram się, że zawsze dobrze się taki manewr skończy Oczko

396l morska przygoda
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
02.10.2016, 02:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.10.2016 02:22 przez Rafal.)
Post: #10
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
Jak piasek był dobrze przekopywany przez babki kopiące, ślimaki, rozgwiazdy - to nie powinno być problemu. Ale jeśli nie, to może być różnie. A tego nie wiemy. Dlatego też warto przeniesienie "używanego" piasku do nowego zbiornika przemyśleć. Nie wiemy jak jest w tym konkretnym przypadku.

Co do świeżej solanki - uzupełnienie brakującej wody dużą ilością świeżej solanki może skutkować ponownym dojrzewaniem zbiornika lub plagami. Bezpieczniej będize użyć wody z innego działającego akwarium.

http://akwarium.zgora.pl
http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
03.10.2016, 20:57
Post: #11
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
Dolanie tyle świezej solanki moze mocno zachwiać biologią. to prawie 4 do 3. swieza chemia może zabić dużo życia w zbiorniku.

Co do PO4 i piasku. niedawno mieliśmy okazję się przekonać na własnej skorze co znaczy przenoszenia zbiorników. przy niewykrywalnym PO4 przed przenosinami do 0,9 ppm po przeniesieniu. a i tak nieprzesiewany piasek został wywalony.

Musisz być gotowy na zmiane parametrów wody i odpowiednio zareagować. Na po4 Microbe-Lift ma świetny preparat - phosporate remover. do Twojego zbiornika wystarczy mała buteleczka. Nie wystarasz się bo po wlaniu przez kilka godzin jest mleko ale działa cuda.

https://www.facebook.com/koralowce/ - FanPage

http://www.TwojaRafa.pl - barwy Twojego akwarium
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
09.10.2016, 16:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.10.2016 16:35 przez edison.)
Post: #12
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
Akwarium już ustwawione i pierwsze 15 litrów już faluje i czeka.
Dołożyłem też siporaxu bo w nowym akwarium mam więcej miejsca na złoże biologiczne. Podłączyłem też grzałke aby woda nie zeszła poniżej 24stopni. Po przenosinach już mam uszykowane węgiel aktywny AF, Purigen i Rowa Phos ExPhos.
   
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
10.10.2016, 16:04
Post: #13
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
pamiętaj aby siporax przenosić w wodzie i nie wyciągać go na powietrze. osieldają się w nim bakteria beztlenowe głównie, które giną prz kontakcie z powietrzem

https://www.facebook.com/koralowce/ - FanPage

http://www.TwojaRafa.pl - barwy Twojego akwarium
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.10.2016, 19:22
Post: #14
RE: Przenoszenie akwarium i migracja na większy litraż
Operacja się udała ale pacjent umarł (szkło)

Zbiornik bez problemów zniosł 2 przeprowadzki w ciągu 4 dni i na końcu zawartość wylądowała w nowym akwarium które wcześniej przygotowałem. Niedługo postawie nowy wątek bo jak widzę nie mogę edytować tematu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2018 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.