Z Orange mam osobiście niemiłe wspomnienia odnośnie internetu ... sprawa zakończyła się karą dla mnie. Dodatkowo te ich opłaty za "podtrzymanie łącza" czy jak to tam się nazywa. Neostrada często się zawieszała.
Netia OK, ale po zakończeniu dwuletniej umowy nie mogłem wziąć ani szybszego internetu (miałem 20Mbit) ani żadnej zniżki na abonament. Sama usługa bez zarzutu - ani razu przez 4 lata awarii (nie licząc tych ogólnopolskich).
UPC wziąłem z ulotki w naszym bloku. Miał być pakiet TV+net. Wszystko było OK, dopóki nie przyszedł monter ... musiałby się przebić przez wszystkie pomieszczenia ... niestety w wielu blokach się ogłaszają, a nawet nie mają położonej infrastruktury ... i potem takie cyrki wyskakują. Jakby to było nowe, niewyremontowane mieszkanie, to OK. Zrezygnowałem.
Mój brat ma UPC w Poznaniu w pakiecie - jest bardzo zadowolony. Zwłaszcza z pingów w World of Tanks
W tej chwili wziąłem w pakiecie od Ostrowskiego (net 70Mbit + TV) i place 89PLN. Wszystko śmiga aż miło. Gniazdka mam ich, więc wybór też padł na nich.
Dlatego sprawdź najpierw jaki operator ma faktycznie infrastrukturę u Ciebie (a nie tylko doprowadzony kabel do budynku).
PS. Właśnie Orange montuje światłowód do naszego bloku. Podpytam się sąsiadów czy ktoś będzie brał od nich ... i za niecałe 2 lata, kto wie