Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterownik do akwarium na esp8266
22.02.2017, 11:19
Post: #1
Sterownik do akwarium na esp8266
Jako komplety laik zabrałem się do napisania programu w C i polutowania kilku drutów. Zeszło trochę czasu, ale projekt już zaczyna wyglądać i działać.

Co działą - konfiguracja za pomocą klawiszy i wyświetlacza lcd
koniguracja za pomocą WWW

Co obsługuje
odpalanie światlła - 4 lampy - bez PWM
odpalanie CO2
kontrola grzałki
dodawanie nawozów - 5 pompek
możliwość przejęcia sterowania ręcznego - zapalanie świała itp. przez stronę WWW


Program nie jest idealny, ale działa - to jest mój pierwszy program w C (wcześniej pisałem makra do excel-a)

jaki koszt (prototyp kosztował więcej - koszt nauki itd), wszystko kupione w chinach

sterownik esp8266 12zł
PCF8574 2 sztuki (koło 1$) jak nie chce się lutować to można kupuć dwa moduły za 4$
5 klawiszy (jakieś gorsze)
LCD 10zł
stabilizator napięcia 5V - 2$
strzykawki, serwa, kątowniki alu - 100zł (koło)

obecnie jest poskładane na pająka
[Obrazek: 9d9cefbf1e87fcff.jpg]

[Obrazek: c5372c93db8d55d8.jpg]

co będzie dodane
liczenie bąbli CO2 - moduł zrobiony tylko trzeba oprogramować
konfiguracja sieci WiFI (obecnie działa jako AP)
chcę żeby wysyłał maila jeśli butla co2 się skończy
zastanawiam się nad możliwością automatycznej regulacji zaworu CO2 (silnik krokowy)
no i jak CO2 będzie leciało za dużo to system ma wyłączać dodawanie CO2 (już dwa razy udusiłem ryby jak butla się kończyła)
jak się będę mega nudził to zrobie WWW na AJAX (którego nie znam kompletnie) podobnie jak HTML. Strony do ustawiania są mega drewniane Oczko
jakiś ekran logowania, żeby był dostęp z neta

jak skończe to umieszcze na forum kod programu, może ktoś będzie chciał popełnić coś podobnego. mam przemyślenia odnośnie sytemu dodawania nawozu - dziś robiłbym inaczej nie na profilach alu
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
22.02.2017, 12:38
Post: #2
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Dlaczego serwo + strzykawka zamiast takiej pompki
http://m.ebay.com/itm/272166574249?rmvSB...noapp=true

W dozownikach do nawozów są stosowane właśnie takie.

Pod te przekaźniki ja bym się bał cokolwiek podłączyć. Może się zaciąć i ugotujesz lub udusisz ryby.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.02.2017, 17:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.02.2017 17:20 przez adam1004a.)
Post: #3
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
1 serwo to 4zł-5zł, zasilane z 5v - te pompki co pokazałeś są dosyć marne i zasilane z 12v - trzeba by kombinować na przekaźniku lub tranzystorze (jestem lamąw tych tematach) serwa łatwo wymienić na takie pompki, żaden kłopot, może kiedyś.
servo czy pompa czy coś innego wymaga edycji 1 linii w programie. trzeba zrezygnować z pwm na rzecz LOW/HIGH i tyle, może jeszcze ew. dodanie delay();
serwo wydaje sie dokladniejsze bo inaczej sterowane niz taka pompka, pompka rozwiązanie bardziej eleganckie.
jak strzykawki się nie sprawdzą to dam pompki, grunt to coś lepić Uśmiech
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.02.2017, 18:22
Post: #4
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Sam używam takiej pompki ze strzykawki ale bez serwa Uśmiech manualnie.
Pomyśl o tych przekaźnikach. W takich zastosowaniach lepiej SSR
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.02.2017, 23:20
Post: #5
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Hej,

dokładnie lepsze będą SSRy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.02.2017, 23:27
Post: #6
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
http://m.ebay.pl/itm/5V-1-2-4-8-Channel-...1538770216

Zobacz
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.02.2017, 11:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2017 11:34 przez adam1004a.)
Post: #7
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
przekazniki mam i kosztuja grosze i tak wydalem wiecej niz zamierzalem. ogladalem te cuda ale jestem lama i nie wiem co to SSR-y i z czym to się je?! wiem że jest cos takiego jak triak, jednak gdzies w ochłani internetu przeczytałem, że przekaznik / triak w moim zastosowaniu nie ma znaczenia większego. cena ssr 8x to koło 12$ a za przekaznik płaciłem chyba 3$, jak padną przekaźniki to przejde na ssr.
projek już z deski trafił na większą płytkę, wczoraj odpalony. Jak na laika w dziedzinie mikrokontrolerów jak i programowania to nawet działa. brak jeszcze licznika bąbelków - oprogramowania dla esp, bo sam licznik działa - spradzono sam kod, tylko teraz zaimpletowac do sterownika no i zrobic te diody ir w jakiś kulturalny sposob, a nie w zkrętce od mleka Oczko
chcę jeszcze żeby soft wyrzucał xml pod odpowiednim adresem, chcę dodać jeszcze opcję wskazującą ile nawozu zostało zużyte i ile zostało we flaszce. w sumie program można chyba rozbudowywać aż do śmierci programisty, zawsze można coś dodac

ryb nie ugotuje bo grzałka słaba, gorzej, że np, nie wyłączy światła... potestuje, stes to tylko urlop, zawsze jak wracałęm z urlopu to w akwa armagedon
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.02.2017, 21:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2017 21:56 przez cypeks.)
Post: #8
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Te przekaźniki używasz do sterowania urządzeniami prądu stałego? Przecież wystarczą najzwyklejsze tranzystory 2n2222a a dla większego prądu darlington np. TIP122. Dla prądu przemiennego połączenie triak + optotriak sprawuje się wyśmienicie. Jedno i drugie kosztuje dosłownie grosze.

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.02.2017, 22:09
Post: #9
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
(24.02.2017 21:56)cypeks napisał(a):  Te przekaźniki używasz do sterowania urządzeniami prądu stałego? Przecież wystarczą najzwyklejsze tranzystory 2n2222a a dla większego prądu darlington np. TIP122. Dla prądu przemiennego połączenie triak + optotriak sprawuje się wyśmienicie. Jedno i drugie kosztuje dosłownie grosze.
Możesz dokładnie rozpisać jak podłączyć te triaki? I jakie?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
24.02.2017, 22:41
Post: #10
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Mogę. Sterowanie tylko wł/wył czy PWM? Jaki prąd przewidujesz?

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.02.2017, 22:47
Post: #11
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Włącz wyłącz do świetlówki t5 24W. (I co ewentualnie zmienić jakbym chciał na większe świetlówki)
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
25.02.2017, 00:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.02.2017 00:45 przez adam1004a.)
Post: #12
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
ano ja kupiłem wskazany gotowiec 30zł z wysylką z chin, trochę chłopcy mnie nastraszyli, że te przekaźniki to do lamp głupi pomysł, ja talentu do lutowania nie mam, a są gotowe elementy to czemu się nie skusić., moja zabawka już prawie w obudowie... zastanawiam się jak zamontować wyświetlacz - wkręty torche paskudnie będzie wyglądać, ale to i tak do szafki, chyba, że przykryje laminowaną kartką papieru, jestem pod wrażeniem esp jak i prostoty programowania - gdzie kompletny amator odpalił taką zabawkę

co do 2n2222a się torochę potknąłem - chciałem załączać prąd do servo ale napięcia mi na 2n2222a spadało i servo słabo ciągnęło. czytałem artykuły czemu tak się dzieje, ale nic nie kumam, kompletnie nie moja dziedzina, pewnie jakiś opór albo inne hokus pokus
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
25.02.2017, 01:36
Post: #13
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Prawdopodobnie za duży rezystor na bramkę dałeś i tranzystor nie otworzył się do końca. Nie wiem jaki prąd potrzebuje takie servo? Zawsze mogłeś dać darlingtona, który jest stworzony właśnie do pracy jako klucz a nie wzmacniacz.

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
25.02.2017, 16:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.02.2017 16:46 przez cypeks.)
Post: #14
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Lukasz napisał(a):Możesz dokładnie rozpisać jak podłączyć te triaki?
To jest dla GPIO 3.3V (ESP), dla 5V (Arduino) należy dobrać większy rezystor R2 tak aby prąd na diodzie optotriaka był ok 5mA. BTA24 jest na spore obciążenie bo aż na 24A, do 1A może pracować bez dodatkowego chłodzenia, dla prądów większych niż 1A należy zamontować radiator. Zamiast BTA24 oczywiście może być jakikolwiek inny z serii BTA. W przypadku zupełnie innego triaka niż BTA należy sprawdzić w datasheet opis nóżek i rezystorów roboczych. Schemat jest przetestowany dla obciążenia rezystancyjnego, w przypadku indukcyjnego nie daję gwarancji, że będzie działał poprawnie. Nie przyjmuję skarg lub zażaleń jak ktoś coś spali lub popieści go prąd. UWAGA: napięcie 230V w przypadku porażenia prądem może być groźne dla zdrowia lub życia, więc wszystko robicie na swoją odpowiedzialność!!! Dla bezpieczeństwa można dodatkowo wpiąć w układ bezpiecznik.

[Obrazek: 6wqJ9Bi.png]

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
27.02.2017, 14:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.02.2017 14:50 przez adam1004a.)
Post: #15
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
dzięki za schemat, przy 220-240V wole nie eksperymentowac, jakość moich połączeń może być dyskusyjna, a przy cenach w chinach chyba nie warto... jest to jednak jakas opcja
co do serwa sg90 to wg. katalogu pobiera 500mA przy 5v. ten tanzystor zbudowałemw układzie dwie sztuki - jak u darlingtona. w układzie wzmocnienie, nawet nie dałem oporników (mam tego duże pudło) i nic to nie dało. napięcie jakie uzyskałem to 4,5V a przy takim servo nie ciągnie. dałem to na przekaźniku bo mam 1 wolny i gra muzyka. czytałem o tranzystorach, że następuje na nich spadek napięcia bo coś tam, masa parametrów i moja inteligencja odrzuciła 90% artykułu Oczko ( w końcu jestem od leków, a nie od drutów) jak by było można to dokupiłbym do niej kartę rozszerzeń.

zatanawiam się jeszcze nad taką opcją - jak wygląda temat zwieszeń tych układów esp - to jest fest chiny. mi się kilka razy powiesił (grzebałem w kodzie), ale kolega ma klona arduino chiny i mu się wiesza, po przeprowadzce na oryginał wszystko gra i buczy.

zastanawiałem się nad zrobieniem hard resetu - może można łatwiej

myśle o cykliczym wysyłaniu informacji przez esp np. na porcie szeregowym i odbieraniu ich przez ATTINY85 jak, przestanie wysyłac dane to ATTINY85 poda mase na pin resetu ESP i go zresetuje.
można też zrobić, że po takim hardresecie esp porowna dane z eeprom z danymi z attiny i w przypadku różnic wybierze te lepsze dane (albo wpisane na stałę w kod)


co do zegarow do arduino to mam wrazenie ze sa srednio doklade
mialem 1307 masakra, chodzil jak ruski budzik
dalem tego DS3231 i jest lepiej, ale tez mam wrazenie ze lubi sie spoznic
dodalem do kodu synchronizacje z czasem z internetu w niedziele i pozbylem sie problemu, przy 1307 trzeba by co 24 synchronizowac czas z netem.

jestem pod kolosalnym wrażeniem tych mikrokontolerów i ich możliwości. tego mi zawsze w kompach brakowało interakcji z srodowiskiem. ten soft i ten sprzet oraz chiny dają niesamowite możliwosci nawet takiemu lamerowi w tej dziedzinie jak ja. z fizyki pamietałem wzór U=IR i że jest coś takiego jak prawo Kirchofa Oczko tyle w temacie. Książka od języka C służyła mi za podkładkę pod nogę stołu żeby się nie bujał.A jakie ustrojstwo zbudowałem Uśmiech sam się muszę pochwalic Uśmiech
jak zamknę w pudło to zademonstruję, bo druty mnie przerażają. Jakość wykonania też bedzie poprawiana, bo plytka duża 15x20 więc miejsca dużo na usunięcie druciarstwa.


Cyprex czytałem że przy obciążeniach indukcyjnych triaki się źle sprawują, nie wiem ile w tym prawdy - nie chce dublowac miejskiej legendy. Przeczytalem pdf-a do BTA24 i chyba miejska legenda, pewnie pisał to taki laik jak ja. Indukcja to rozumiem zasilacze indukcyjne np. przy diadach led, lub świetlówkach na w-cz (t5), ew. silniki prądu zmiennego? Wiem, że grzałke w pralce miałem na tiraku Uśmiech
cos czytalem o problemie przejscia przez zero?! ale nie wgłebiałem się, stycznik i alleluja i do przodu Oczko
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
27.02.2017, 16:11
Post: #16
RE: Sterownik do akwarium na esp8266
Grzałka to odbiornik typowo rezystancyjny, zasilacze też nie mają dużej indukcji, największym problemem są silniki indukcyjne, zwłaszcza dużej mocy ale do tego jest specjalna seria triaków z końcówką W, np. BTA24-600BW gdzie:
BTA - seria triaka
24 - max. prąd
600 - max. napięcie
B - izolowana "bramka"
W - przystosowany do obciążeń indukcyjnych

Co do styczników elektromechanicznych, to mam bardzo złe doświadczenia, zwłaszcza z tymi tanimi made in China - w czujniku ruchu średnio co 6 miesięcy musiałem wymieniać, bo styki się sklejały - najczęściej w pozycji zamkniętej - fakt, że było to w ruchliwym pomieszczeniu i pracował po kilkadziesiąt lub kilkaset razy na dobę. W końcu wkurzyłem się i zrobiłem własny czujnik na triakach i dodatkowo włożyłem kilka bajerów - teraz mam święty spokój.

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sterownik arduino AquaLed Lukasz 14 3 667 25.05.2017 10:42
Ostatni post: Lukasz
  AQMA - STEROWNIK DO AKWARIUM MORSKIEGO, ARDUINO LEONARDO Lukasz 2 1 655 03.03.2017 14:34
Ostatni post: Lukasz
  Sterownik lampy LED bartesta 61 23 302 16.08.2016 12:28
Ostatni post: bartesta
  Sterownik na Arduino irekw71 0 1 649 16.05.2015 06:50
Ostatni post: irekw71
  kontroler//sterownik lampy led Morseton 0 1 499 24.02.2015 17:01
Ostatni post: Morseton
  Sterownik obrotów silnika irekw71 33 12 998 12.11.2014 09:00
Ostatni post: cypeks

Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2018 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.