Witaj!
LogowanieRejestracja




Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
miernik pH
27.02.2017, 22:38
Post: #1
miernik pH
Troszeczkę znudziło mi się robienie kropelkowego testu np pH i poszukuje jakiegoś elektronicznego. Znalazłem rożne w rożnych cenach. posiada ktoś jakiś sprawdzony? Co myślicie o np. takim?
http://allegro.pl/phmetr-miernik-ph-atc-...47499.html
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
27.02.2017, 23:10
Post: #2
RE: miernik pH
To kupisz w chinach za mniej niż połowę ceny z Allegro. Ale jednopunktowa kalibracja sprawia, że jest to urządzenie mało dokładne. W morskim przydałby się taki z trzypunktową kalibracją, bo te z dwupunktową najczęściej kalibrowane są w pH4 i pH7, a do morskiego przyałby się wyższy przedział, tj. pH7 i pH9.

Polecam to urządzenie:
http://allegro.pl/profesjonalny-miernik-...64427.html
Takiego używam i jest naprawdę dokładny i bardzo prosty w kalibracji i obsłudze.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
[-] 1 użytkownik podziękował za ten post:
Lukasz (27.02.2017)
28.02.2017, 08:00
Post: #3
miernik pH
Rafał, jak długo go masz? Co ile kalibrujesz?


Pozdrawiam Bartosz
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.02.2017, 08:36
Post: #4
RE: miernik pH
Ma go prawie od roku, kalibrowalem jak na razie dwukrotnie. Sonda ktora jest w zestawie jest kiepska, warto zmienic od razu na sonde hydrometu.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.02.2017, 10:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.02.2017 10:23 przez adam1004a.)
Post: #5
RE: miernik pH
eee skalibrować można jak się chce, na 3 punkty, 4 lub więcej - można kreślić krzywą wzrocową lub podstawiać do wielomianu. sprawa dotyczy doboru odpowiedniej elektordy. z tego co pamiętam to elektordy szklane miały różne parametry (zakres mierzonego pH) był tzw. błąd sodowy przy alkaicznym pH. hydromet ma elektrodę zesploną szklaną do pomiaru pH do akwarystyki. ma elektrolit w postaci żelu - wolniej się degraduje. elektrody mają określoną trwałość i trzeba brać to pod uwagę. ważny jest też sam pH metr - specyficzne urządzenie. tu może pomoże Cyprex, ja chciałem zrobić na wzmacniaczu 444 i na przetworniku analogowo/cyfrowym z ESP lub innym dokładniejszym. Jednak narazie odpuszczam temat pH metru bo wiosna idzie i trzeba drzewa opryskać i pomidorki zasiać. Uśmiech

warto też spojrzeć na tzw. linowość elektordy. elektody są linowe w pewnym zakresie. jak mierzysz ph np. między 7, a pH8 to najlepiej kalibrować na bufor o ph 7 i pH 8. im węższy zakres kalibracji tym lepiej bo bierzesz tylko wycinek krzywej. charakterystyka elektordy nigdy nie jest w 100% linią prostą. dążymy do tego jednak odstępstwa sa (w naszym przypadku pomijalne)

pamiętam że jak robiło się krzywę wzorcową na 10 punktów to nigdy w 100% nie leżały w linii prostej, kreśliło się ilnie między kropkami (nie pamiętam jak to się fachowo nazywało - taka prosta)

co do zasady to chińskie elektrody to szmelc, szkoda kasy, lepiej wydać raz 200zł i mieć spokój na dwa lata. ważna jest jakość szkła z którego się robi elektordę. warto poczytać w literaturze fachowej. wbrew pozorom jest to dosyć skomplikowany proces. pamietam, że elektrode po zakupie trzba było "uruchomic" czyba moczyło się KCL 0,1 mol, ale nie pamiętam było to tak dawno temu.... 10 lat temu.... byłem ostatni raz w LABIE

obejrzałem aukcję - olej ten badziew!!!! kup hydromet + zasilacz powyżej 12V + stabilizator liniowy na 12V do tego wzmacniacz LF444CN (w pdf-ie do tego ukladu jest opis pH metru) i ESP + wyswietlacz

kod programu jest banalny - czytasz pin analogowy i podstawiasz do wielomianu uzyskaną wartość z kalibracji. dorzucasz sobie wyrzucanie danych na stronę www i jest bajeczka. cenowo - elektorda droga, reszta gratów smiesznie tania
esp kolo 12zl
LF444CN za 10 sztuk płaciłem 2zł
zasilacz 5zł
wyświetlacz (jak chcesz) 8zł
klawisze do 1zł
obudowa 5zł

za sam moduł

do tego elektorda pH 200zł
ale masz wtedy pH metr a nie zabawkę
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.02.2017, 22:10
Post: #6
RE: miernik pH
posiadam taki ph-metr. Kalibracja dwu punktowa. Zbieżność z testami kropelkowymi +/- 5%. W opisie dokładność bardzo wysoka - nie ma nic o linowości i nieliniowości pomiaru .. Dokładność pomiaru pH ±0,07 pH

http://allegro.pl/pehametr-voltcraft-ph-...29416.html

Prosta kalibracja dwoma potencjometrami. Co do górnego zakresy ph - zamierzam i tak kupić roztwory buforowe i go sprawdzić czy nie przekłamuje jak wszystko w życiu .. Uśmiech
Zastanawia mnie cos innego - nie znam się - czy taka elektrodę można na stałe wrzucić do akwarium i mierzyć te ph? i co jakiś czas tylko kalibrować buforami ? Wszystkie ph metry które spotkałem - miały zalecenia aby po pomiarze kąpać je w roztworze buforowym.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.02.2017, 22:13
Post: #7
RE: miernik pH
Kiedyś (w słodkowodnym) miałem ten pH metr. Ale nie miałem oryginalnej sondy a sondę Hydromet ERH-AQ1 (czyli typowo akwarystyczną) i trzymałem ją cały czas w akwarium. Teraz też używam tej sondy w morskim i jest cały czas zanurzona w zbiorniku.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.02.2017, 22:26
Post: #8
RE: miernik pH
czyli można Uśmiech dzięki za info.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.02.2017, 22:29
Post: #9
RE: miernik pH
Tak, ale sonda akwarystyczna hydromatu różni się nieco od standardowych sond. Zobacz na opis:

Elektroda zespolona (kombinowana), typu ERH-AQ1 przeznaczona jest do okresowych lub ciągłych pomia­rów pH w roztworach wodnych, zwłaszcza w wodzie akwariów słodkowodnych lub morskich. Elektroda posiada szklany korpus zakończony czułą na pH kulistą membraną. W ściance korpusu osadzono odporną che­micznie, ceramiczną diafragmę (łącznik elektrolityczny). Swobodny dostęp do membrany i łącznika, ułatwia czyszczenie elektrody. W elektrodzie zastosowano wymienny roztwór odniesienia, z dodatkiem środka podwyższającego lepkość, co ogranicza szybkość jego wycieku i rozcieńczania na skutek ciągłego kontaktu z wodą akwarium.

No i jeszcze jedna ważna jej cecha. To nie jest jednorazówka. Można w hydromecie kupić zestaw do jej regeneracji. W wypadku tej elektrody mamy możliwość uzupełniania lub wymiany roztworu odniesienia.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
28.02.2017, 22:30
Post: #10
RE: miernik pH
Hej,

ja szukam pH metru, który nie będzie podłączony na stałe, ale będzie używany w różnych zbiornikach. Jak myślicie ile musi minąć czasu do następnego pomiaru i czy po każdym pomiarze myć sondę w płynie, czy wystarczy w RO?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.02.2017, 22:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.02.2017 22:37 przez Rafal.)
Post: #11
RE: miernik pH
Myślę, że wystarczy trzymać ją zanurzoną w RO. Ile musi minąć czasu od powmiaru do pomiaru? A ile mija czasu podczas kalibracji pH-metru? Instrukcja nie mówi nic o odczekaniu przy zmianie płynu kalibracyjnego z pH4 na pH7. Jedynie należy opłukać sondę w RO. Więc według mnie czekać między kolejnymi pomiarami nie trzeba. Przekładamy sondę z jednego zbiornika do drugiego, czekamy aż wskazanie się ustabilizuje i lecimy do kolejnego zbiornika.

I jeszcze specyfikacja sondy ERH-AQ1 - w uzupełnieniu do wcześniejszego posta:
http://www.hydromet.com.pl/media/do_pobr...RH-AQ1.pdf

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.02.2017, 22:42
Post: #12
RE: miernik pH
hej,

widziałem tanie pH metry w akcji i przy przekładaniu do innych akwariów pokazywały wartość z poprzednich. No ale to może być kwestia kiepskiej sondy.

Dzięki!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2018 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.