Witaj!
LogowanieRejestracja




Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moje 120 roslinne+sump
30.06.2017, 21:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.06.2017 21:44 przez Rafal.)
Post: #1
Moje 120 roslinne+sump



wszystko będę aktualizował w miarę wzrostu roślin mam nadzieje ze będę ok
planowana obsada 4 kiryski 20 neonów i parka pielęgniczek ramireza albo kakadu
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)

01.07.2017, 22:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.07.2017 22:51 przez Rafal.)
Post: #2
RE: Moje 120 roslinne+sump




dokładniejszy opis Uśmiech
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
15.09.2017, 20:23
Post: #3
RE: Moje 120 roslinne+sump
https://youtu.be/0OUISpzwspM jutro kolejny filmik jak wygląda bez glonow
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
15.09.2017, 20:52
Post: #4
RE: Moje 120 roslinne+sump
A może tak jakiś opis w wątku i tradycyjne zdjęcia dla tych którzy nie mają ochoty oglądać filmów?

autodetailing, folie, fvat, zapraszam Duży uśmiech
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
15.09.2017, 22:17
Post: #5
RE: Moje 120 roslinne+sump
Kompletny bajzel , sporo błędów i brak podstawowej wiedzy.Oczko
Nawet nie wiadomo od czego zacząć pisać. Uśmiech
Twój glon wygląda mi na RHIZOCLONIUM

[Obrazek: atbm.jpg]
Mój kanał Youtube
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
15.09.2017, 22:24
Post: #6
RE: Moje 120 roslinne+sump
Dokładnie, napisz coś więcej o zbiorniku i wszystkim co z nim związane. Będzie łatwiej komentować i ewentualnie doradzać.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
17.09.2017, 09:08
Post: #7
RE: Moje 120 roslinne+sump
A wiec tak zbiornik byl na początku morski ,niestety z przyczyn finansowych musiałem przejść na akwarystykę słodkowodna.
Lampa led DIY ktora sam zrobiłem
120l+sump na pompie jebao3000 z kontrolerem
podłoże AquaSoil na tym zwirek 1-3mm
Obecnie jest około 20 neonow i para ramirezek( byly krewetki ale ramirezki nie sa zbyt towarzyskie )
Wszystkie rośliny wyjolem z tym glonem i zrobiłem im kąpiel w soku z cytryny i wodzie utlenionej zrobiłem tak ze wzgledu ze na forum na FB doradzili mi abym wszystko wywalił ze z ty nie da się wygrać,no a skoro nie da to postanowiłem dać jeszcze jedna szanse roślinka
No i efekt taki ze zawsze po 3 dniach od usunięcia glonu akwarium było znów nim porośnięte i to mega.A teraz 4 dzień i wszystko jest ok roślinki sie nie rozleciały henkowi z tego co widzę kąpiel nie zaszkodziła o innych roślinkach sie jeszcze nie wypowiadam
Zaczolem nawozic akwarium nawozami AquaHobby
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
18.09.2017, 15:02
Post: #8
RE: Moje 120 roslinne+sump
Nawożenie roślin które się nie zaaklimatyzowały równa się nawożeniem ale glonów, a nie twojej zieleninki Zawstydzony. Rośliny dopiero jak sie ukorzenią od nowa tj. po tej kąpieli tak z 1-2 tygodnie będą w stanie zacząć pobierać związki z wody. Do tego czasu robisz tylko akumulacje wszystkiego w wodzie. Wiadomo, że jak jest czegoś za dużo to pierwszym chętnym do wchłonięcia tego jest GLON. Więc jeśli nie chcesz mieć zielono-glonowo znowu to nic nie lej przez tydzień lub dwa. Przez pierwsze parę dni może Ci się wydawać że roślina jest ok bo rośnie. Fakt rosnąć będzie ale korzystając z zgromadzonych w sobie zapasów po tygodniu zobaczysz czy kwasek je uszkodził i się rozpłynął czy się zaczną przyjmować i będą przejawiały chęć do wzrostu poprzez wypuszczanie nowych listków. Dopiero wtedy po ok tygodniu zacznij nawozić i to zmniejszonymi dawkami. Światło też jest ważne by nie było glonów a nic o nim nie napisałeś?

http://akwarystyczne.info/showthread.php?tid=11715
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
19.09.2017, 01:15
Post: #9
RE: Moje 120 roslinne+sump
Co do światła to obecnie świece 22w led w tym 8wFul spektrum
cala lampa ma moc 44w
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)

19.09.2017, 06:49
Post: #10
RE: Moje 120 roslinne+sump
Światło ok, tylko zaczynaj świecić od paru godzin i stopniowo zwiększaj: np 5h przez pierwszy tydzień w następnym 6h i tak aż osiągniesz 10-12h . Druga lampa jak chcesz jej używać to dołącz ją wtedy gdy już zobaczysz, że rośliny ładnie rosną i nie pojawił Ci się wcześniej glon. Czas świecenia drugiej lampy też stopniuj. Jedna rzecz co mnie martwi to to, że jak włączysz całe światło i zaczniesz lać nawozy to rośliny i tak tego mogą nie "przerobić" bez dodatkowego CO2. W uproszczeniu będziesz miał przelicznik 0.7W/L co kwalifikuje się do dozowania CO2.

http://akwarystyczne.info/showthread.php?tid=11715
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
19.09.2017, 08:36
Post: #11
RE: Moje 120 roslinne+sump
Butla co2 juz jest mowie o niej na filmiku.No to dzis zaczynamod 6h swiecenie pytanie tylko co ile dni zwiekszac czas swiecenia ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
19.09.2017, 09:46
Post: #12
RE: Moje 120 roslinne+sump
Na początek po wsadzeniu roślin świeć 6h tak przez tydzień. Jak zobaczysz po tygodniu, że zaczynają odbijać wtedy możesz tak nawet co 3-4 dni dodawać tą godzinę oczywiście na tej jednej lampie. Jak osiągniesz 10-12h to też świeć tym czasem parę dni i zobacz czy nic nie wyskakuje nie pożądanego. Jak będzie ok, zaczynaj powoli dołączać drugą lampę no i stopniowo nawozy z CO2 ( CO2 może być włączone od początku by utrzymać np. niskie ph które nie sprzyja glonom i rośliny tez coś pewnie wchłoną). druga lampa w ten sam sposób jak pierwsza. Te parę h na początek też świeć przez ok tydzień i patrz czy nic nie wyskakuje. Jak będzie czysto to zwiększaj czas świecenia aż do maksymalnej wartości. Wtedy nawozy już można próbować dawać w pełnych dawkach. Rośliny będą przyzwyczajone do światła jak i nawozów więc powinny ładnie to wszystko wciągać.

http://akwarystyczne.info/showthread.php?tid=11715
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
19.09.2017, 11:22
Post: #13
RE: Moje 120 roslinne+sump
CO2 nie moze a powinno byc dozowane od samego poczatku. Potem dolacza sie nawozenie makro i mikroelementami. Kiedy - tu duzobzalezy od podloza, najlepiej na podstawie testow wody (NO3, PO4, Fe)

http://akwarium.zgora.pl
http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.09.2017, 11:17
Post: #14
RE: Moje 120 roslinne+sump
Ciag dalszy
swiatlo 6 h od jutra przez tydzien bede swiecil po 7h czy moze lepiej zapalic nastepny pasek led i dalej swiecic po 6?
testy paskowe niestety
no3-0
no2-0
gh-7,2
kh-7,2
ph-6,8
cl2-0
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.09.2017, 12:42
Post: #15
RE: Moje 120 roslinne+sump
Hmmm, testy paskowe - w jaki sposób odczytałeś tak dokładnie GH i KH?

http://akwarium.zgora.pl
http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.09.2017, 12:58
Post: #16
RE: Moje 120 roslinne+sump
korzystam z tych testow http://allegro.pl/tetra-test-6in1-ph-kh-...03592.html chyba ze zle odczytalem
mozliwe ze zamiast gh i kh 7,2 bedzie
GH-p8
KH-p-9
Teraz chyba zaskoczylem jak sie odczytuje ten test
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2017 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2017 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.