(30.10.2017, 20:00)Arturro napisał(a): Nie bardzo umiem wytłumaczyć.. dopiero próbuję te zaklęcia rozszyfrowywać :zawstydzony:.
Widzę natomiast, iż w akwarystka MORSKA jest specyficzna, dominujący kolor niebieski moze być skutecznie "neutralizowany" przez ustawienie wysokiego balansu bieli .
Obejrzałem dziesiątki zdjęć które mnie się podobają jakościowo i najczęściej występujące ustawienia to:
tryb M, ISO 100, F/4, 1/60s, WB 10000K
Idę poczytać co to znaczy "specyfikacja na dwóch pierścieniach" :facepalm: i wróce do dialogu już nieco poduczony :lol:..
Zestaw do macro to trzy pierścienie o różnych grubościach pozwalający na zmianę ogniskowej

ale przy trzech dotykasz obiektu prawie obiektywem.
Moim zdaniem istotne nie są parametry, ale prawidłowe naświetlenie i co najważniejsze ostrość zdjęcia

,reszta to oprogramowanie lepiej w kopmpie niż w korpusie.
Tu znaczenie ma niestety obiektyw, no cóż w systemie canona

ma to ogromne znaczenie i wiążę się z kaską mocniej, niż u nikona np bo L-ki robią same zdjęcia

. Przesadzam oczywiście ale dają bardzo bardzo dużo . Możesz kupić sławnego Tamrona 2,8 17-50 lub 24-70 ale one też kosztują

. ale możesz używać stałoogniskowej 50 1,8 kosztuje ze 2-dwie stówki a dobra używka zapewne jeszcze mniej . Optycznie jest bardzo dobra (ostra od 2,4 ) no i jasna.
Moim zdaniem twoje problemy rozwiązałby lampa zewnętrzna np 430. Ona też kosztuje ale wież mi warto wydać kasę stać cię na "krowę to i powinno być stać na postronek". Pożycz od kogoś na kilka klatek a jej zapragniesz o ile nie masz. W słabych warunkach lampa z średnim obiektywem da więcej niż L-ka

,a z 50 1,8 zrobisz już profesjonalne zdjęcia.
Nie dziw się , że większość robi na pełnym manualu, bo tak jest wygodnie operować głębią ostrości, rozmyciem tła , nie znaczy to wcale, że nie zrobisz dobrego zdjęcia z preselekcją czasu, czy przesłony lub na auto . W fotografii światło to najważniejszy parametr a stosując lampę lub lampy eliminujesz walkę o nie (kombinacje z ISO dużym otwarciem obiektywu i krótkim czasem naświetlania). Oczywiście są inne kłopoty ale je przezwyciężyć łatwiej niż brak światła.
Jak masz lustro Canona masz dostęp do Canon Digital Photo Professional, spróbuj zrobić zdjęcie w RAWIE i za jego pomocą je pozmieniać . Może nie jest to jakiś bardzo prosty program ale najważniejsze parametry zmienisz dowolnie i dość intuicyjne nie muszę chyba dodawać , że to program dedykowany.
Fotografia to super zabawa

a obecnie bez oprogramowania praktycznie nie istnieje.
Balans bieli

jak chcesz naturalny zrób jak mówi kolega fazi_pozn bo dobrze prawi , ale fotograf nie zawsze tego chce

i coś mi się zdaje, że Ty chcesz uzyskać konkretny obraz ale niekoniecznie naturalny

, gdzie biały odpowiada białemu.
Przy ruchliwych rybkach czas moim skromnym zdaniem 1/125 to minimum, przy nieruchomych możesz pokusić się 1/30. Poniżej można próbować ze statywem i obiektywami z stabilizacją pytanie tylko po co to amatorowi? Zresztą to temat rzeka.
Jak masz ochotę wyślij mi Rawa a ja go obrobię

jeden warunek aby był ostry.
Im bardziej przymykasz obiektyw tym zdjęcie będzie ostrzejsze , niektóre szkła canona są ostre dopiero od przesłony powyżej 9

nikoniarze mają w tej kwestii dużo lepiej