Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowe akwarium - zbicie PH i GH
26.12.2018, 13:50
Post: #1
Nowe akwarium - zbicie PH i GH
Hej,

jako że po przeprowadzce jest miejsce to 200l zmieniłem na 300l. Poprzednie latało na kranovicie + uzdatniacz, z kranu tamtejszego leciało PH 7.5 i 25GH (górczyn). Teraz na staszica leci 7,5 i 35GH. Dodatkowo w starym akwa PH spadło do 6,5 samoczynnie (stało już z 2 lata, coś zbija, aktywnego podłoża brak).

Czym polecacie zbić PH i twardość, żeby uniknąć szoku dla ryb?

Zastanawiam się też ile mu dać na dojrzenie, w starym latały 2xunimax 250. Teraz wziąłem jeden aby rozruszał nowe akwa. Testy wiadomo są, ale przy starym filtrze może nie być standardowego skoku i spadku NO2, szczególnie, że nic tam nie ma poza piachem i ślimakami - więc może być to ciężko zmierzyć.

Pływać tam będzie początkowo to co w starym akwa: 2x altum peru, neony czerw, harem black molly, 4xbocje siatkowane, zbrojniki posp., resztki otosów, 1x rak luizjański
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
26.12.2018, 15:53
Post: #2
RE: Nowe akwarium - zbicie PH i GH
Możesz stopniowo robić podmiany wodą ro aż do pożądanych twardości.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
26.12.2018, 17:44
Post: #3
RE: Nowe akwarium - zbicie PH i GH
RO niestety nie mam, raczej chcę zrównać póki co warunki jakąś chemią na start, żeby nagłego szoku nie przeżyły.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
26.12.2018, 18:06
Post: #4
RE: Nowe akwarium - zbicie PH i GH
Przy takiej twardosci weglanowej naturalnymi srodkami tego nie zrobisz. Jedynie kwas i to w niemalych ilosciach. Jedynym sensownym rozwiazaniem jest filtr RO albo woda demineralizowana z marketu. Jestes ze Staszica, podejdz do Skalara pogadaj, wlasnie drugie pomieszczenie z akwariami tam startuje i chyba ma filtr RO, moze odsprzeda Ci troche wody.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
27.12.2018, 14:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.12.2018 14:46 przez Verengard.)
Post: #5
RE: Nowe akwarium - zbicie PH i GH
Ile RO trzeba było by wlać żeby to upodobnić do tamtych warunków ? , nie mam zbytnio nawet zamykanych pojemników żeby to przetransportować :/

2 pytanie - jak oszacować czy można już przenosić życie - tak jak pisałem, stary filtr + bakterie na start + trochę rybiego żarcia na przemiał, dzisiaj ( po 4 dniach) już widzę NH3 - 0, NO2 - 0, NO3 - 10~20 -> czyli jakiś cykl już jest. Przy świeżym akwa to proste, ale tu nie sądzę aby był standardowy cykl dojrzewania.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
27.12.2018, 14:51
Post: #6
RE: Nowe akwarium - zbicie PH i GH
Jeśli NH3 0, NO2 0 a NO3 jest wykrywalne, to można stopniowo obsadę wpuszczać. Ale warto mieć w rezerwie chociaż małą butelkę Microbe-Lift Special Blend albo Microbe-Lift Nite Out II, jakby okazało się, że jednak biologja jeszcze nie zaskoczyła.

Ok. 1/3 pojemności akwarium potrzebujesz tej wody RO, aby obniżyć twardość do poprzedniego poziomu.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
27.12.2018, 16:17
Post: #7
RE: Nowe akwarium - zbicie PH i GH
Calkiem sporo... chemia pokroju zakwaszaczy aquacid itp ma jakies skutki uboczne ? No i z tego co widze to zbija Ph i Kh, o Gh nic nie pisza. Skok Gh jest az tak straszny dla ryb? Zakladajac ze Ph bym unormowal chemia?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
27.12.2018, 16:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.12.2018 16:21 przez Rafal.)
Post: #8
RE: Nowe akwarium - zbicie PH i GH
Środki na zbicie pH, zbijają najpierw KH do zera, inaczej pH nie ruszysz. Aquacid to po prostu kwas o bardzo niskim stężeniu. Zbijesz KH i potem pH, ale podniesiesz pewnie dość mocno przewodniość wody.

A dlaczego w ogóle chcesz kombinować z tą wodą? JEśli chodzi o różnicę między obecną i poprzednią wodą, to po prostu powolna aklimatyzacja, kropelkowa, do nowych parametrów. W kilka godzin kropelkowo mieszasz wodę aż ta w której przyjechały ryby osiągnie docelowe parametry i już.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2019 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2019 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.