Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sypkie nawozy
11.02.2012, 21:57
Post: #1
Sypkie nawozy
Witam przeglądając dział o nawożeniu znalazłem tylko jeden temat Rafała na temat KNO3 czyli saletry. Może macie wiedzę, którą chcieli byście się podzielić z innymi na temat jakie nawozy sypkie czy też w granulkach można kupić i w jakich dawkach rozrabiać do stosowania w akwariach?? Proszę o zamieszczanie postów na ten temat . Dodam tylko że takie nawozy są dużo tańsze od ,,specjalistycznych ,, nawozów a również można zdziałać cudaDuży uśmiech
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
11.02.2012, 22:11
Post: #2
 
Podstawowy zestaw to:
KNO3 - źródło azotu i potasu
KH2PO4 - źródło fosforu i potasu
K2SO4 - źródło potasu

Jeśli masz miękką wodę w kranie albo mieszasz kranówę z RO, to może się też przydać:
MgSO4 x 7H2O - źródło magnezu

To jeśli chodzi o makro. Jeśli chodzi o nawóz mikroelementowym, to polecam:
Intermag MIKROplus, do 100 ml dodajemy 900 ml wody i za grosze mamy litr nawozu.

Wszystkie nawozy kupisz na stronie http://www.akwanawozy.com.pl - polecam, szybka i bezproblemowa obsługa.

http://logika.edu.pl
http://akwarystyczne.info
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
11.02.2012, 22:28
Post: #3
 
Rafal napisał(a):Podstawowy zestaw to:
KNO3 - źródło azotu i potasu
KH2PO4 - źródło fosforu i potasu
K2SO4 - źródło potasu

Jeśli masz miękką wodę w kranie albo mieszasz kranówę z RO, to może się też przydać:
MgSO4 x 7H2O - źródło magnezu

To jeśli chodzi o makro. Jeśli chodzi o nawóz mikroelementowym, to polecam:
Intermag MIKROplus, do 100 ml dodajemy 900 ml wody i za grosze mamy litr nawozu.

Wszystkie nawozy kupisz na stronie http://www.akwanawozy.com.pl - polecam, szybka i bezproblemowa obsługa.

Można również kupić w workach na kg 1, 5 lub 25kg zależy czy się taka ilość komuś przyda Język a mógł byś podać albo stronkę albo napisać z ilościami czy też proporcjami w jakich mam zmieszać poszczególne nawozy??
Mam coś takiego : polifoska skład tego następujący 5% azotu w formie amonowej 16% P205 14%P2O5 < czyli łącznie 30%P2O5> 24%K2O 4% MgO całkowity 7% SO3 npk MgS czyli 5 16 24 <4-7> tak jest napisane na workuDuży uśmiech nadaje się taki nawóz w ogóle??
Odpowiedz cytując ten post
11.02.2012, 23:19
Post: #4
 
Nigdy nie stosowałem nawozów ogrodniczych - są zanieczyszczone. Wszystkie nawozy których używałem, zawsze były klasy czda (czysty do analiz), nie zaryzykowałbym nawozu ogrodniczego.
Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz w tym dziale jak ja rozrabiałem sole i o ile podnosiły poziomy N, P i K.

http://logika.edu.pl
http://akwarystyczne.info
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
11.02.2012, 23:30
Post: #5
 
Postaram się coś znaleźć Nieśmiały Język, nie sądziłem że takie nawozy o których wspominałem nie nadają się do stosowania w akwarium... Nieśmiały
Odpowiedz cytując ten post
12.02.2012, 00:07
Post: #6
 
Może i się nadają. Ale nie są to czyste sole. Jak chcesz mieć pewność, że nie dajesz do akwarium nic poza tym, co chcesz dać, to bezpieczniej kupić czda.

http://logika.edu.pl
http://akwarystyczne.info
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
12.02.2012, 09:56
Post: #7
 
Może rozwinę co oznacza między innymi skrót którego uzłeśDuży uśmiech
Nazwy i oznaczenia kolejnych poziomów czystości:

techniczny skrót: techn. – 90-99%
czysty, skrót: cz. – 99-99,9%
czysty do analizy, skrót: cz.d.a. – 99,9-99,99%
nazwa oznacza, że zanieczyszczeń nie można wykryć typowymi metodami analizy chemicznej
chemicznie czysty, skrót: ch.cz. – 99,99-99,999%
nazwa oznacza, że zanieczyszczeń nie można wykryć nawet najczulszymi metodami analizy chemicznej i trzeba użyć metod wykorzystujących zjawiska czysto fizyczne
czysty spektralnie, skrót: spektr.cz. – 99,999-99,9999%
nazwa oznacza, że zanieczyszczenia nie zakłócają metod analizy spektralnej

P.S. dopytam się czy w hurtowni ogrodniczej dostane taki nawóz.

Rafał tak w ogóle to o co mam się pytaćDuży uśmiech
K2SO4
KNO3
MgSO4
KH2PO4
+ Micro Intermag
Czy o coś jeszcze mam pytać??
Odpowiedz cytując ten post
12.02.2012, 12:15
Post: #8
 
Nie, nic więcej Ci potrzebne nie będzie.
MIKROplus możesz dostać w hurtowniach ogrodniczych (najczęściej na zamówienie) w opakowaniach 1l i 5l (czyli uzyskasz z tego odpowiednia 10 i 50 litrów gotowego nawozu akwarystycznego).

http://logika.edu.pl
http://akwarystyczne.info
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
12.02.2012, 12:30
Post: #9
 
Czy wszystkie te 4 związki (K2SO4 KNO3 MgSO4 KH2PO4 )+ mikro można zmieszać w jeden roztwór bez uszczerbku na zdrowiu ryb i roślin w akwarium??
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
12.02.2012, 12:42
Post: #10
 
Nie.
Nawożenie solami jest wygodnie dlatego, że możesz kontrolować poziom każdego składnika w akwarium i zareagować na niedobory zwiększając dawkę konkretnego składnika.
Jeśli chcesz wszystko wymieszać i lać, to lepiej kup gotowy nawóz mikro, gotowy nawóz makro i lej do akwarium, bo tak to szkoda czasu.

http://logika.edu.pl
http://akwarystyczne.info
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
12.02.2012, 12:48
Post: #11
 
Rafal napisał(a):Nawożenie solami jest wygodnie dlatego, że możesz kontrolować poziom każdego składnika w akwarium i zareagować na niedobory zwiększając dawkę konkretnego składnika..
Czyli trzeba by było przynajmniej na początku przeprowadzać testy na stężenie tych soli w akwarium ... Duży uśmiech chyba że można by było od kogoś ,, zjechać ilości ,, i patrzeć na rezultaty. Tzn metodą prób i błędów Język
Odpowiedz cytując ten post
12.02.2012, 12:54
Post: #12
 
Od kogoś to się nie da, bo każdy zbiornik jest inny. Na początek dwa testy - na NO3 i PO4. W ten sposób określisz sobie, ile rośliny pobierają tygodniowo azotu i fosforu. A potem kontrolnie co jakiś czas można te parametry zmierzyć.

Możesz oczywiście oprzeć się na metodzie EI, wówczas obędzie się bez testów, potrzeba tylko dużo światła, dużo CO2 i dużych podmian.

http://logika.edu.pl
http://akwarystyczne.info
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
12.02.2012, 13:01
Post: #13
 
Rafal napisał(a):Możesz oczywiście oprzeć się na metodzie EI, wówczas obędzie się bez testów, potrzeba tylko dużo światła, dużo CO2 i dużych podmian.
Obecnie światła mam 4*39w w akwa 200l CO2 to mogę podkręcić w razie potrzeby a podmiankę zrobiłem sobie ciągłą tzn . kapie bez przerwy >
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nawozy firmowe a sole pj007 32 21 807 09.01.2016 13:20
Ostatni post: pj007
  Nawozy Ferka Rosetta i Stemma Rafal 1 5 465 30.04.2010 19:15
Ostatni post: whyduck

Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2020 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2020 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.