Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie podłoże
12.05.2019, 10:59
Post: #1
Jakie podłoże
Mam pytanie co do podłoża. W akwarium mam ok 10 rodzajów rośli. np kryptokoryna karbowana, anubias, Limnophila Sessiliflora , Ludwigia Guinea , Bucephalandra Wavy Green , Proserpinaca palustris , Hydrocotyle Tripartita oraz rybki kopiące kiryski i sumika kiryśnika. W tej chwili podloże to drobny żwir rzeczny jasny. Chcę zamienić na coś innego. Drobny żwir kwarcowy a może lawa wulkaniczna czerwona jakaś drobniejsza. Co radzicie na to? A może cos innego ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
12.05.2019, 14:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.05.2019 14:33 przez Rafal.)
Post: #2
RE: Jakie podłoże
Mysle, ze lepszy od lawy będzie drobny żwir / piasek kwarcowy. Lawa jest dość lekka (źle się w niej sądzi rosliny) i bardzo ostra.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
12.05.2019, 17:10
Post: #3
RE: Jakie podłoże
Ja mam roślinniaka na piasku a pod nim substrat moim zdaniem do dobre zestawienie za nie duże pieniądze.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
12.05.2019, 17:31
Post: #4
RE: Jakie podłoże
Tak. Też myślałem ale musiałbym gdzieś przetrzymac rybki wszystko od zera startować. Dzięki
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
13.05.2019, 11:22
Post: #5
RE: Jakie podłoże
Przez kilka godzin w kilku wiadrach rybkom nie powinno się nic stać. Ważne, żeby wlać część starej wody i nie czyścić filtra w tym czasie, żeby biologia w miarę szybko ruszyła po podłączeniu wszystkiego. Poza tym możesz zaopatrzyć się w jakieś baterie startowe. Ze swojej strony polecam Prodibio Biodigest.

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
13.05.2019, 16:44
Post: #6
RE: Jakie podłoże
No tak tez robiłem ostatnio. Ryby do małego akwa, wodę do średniego i do kilku baniaków 5l po wodzie, a głowne akwa wymyłem czystą wodą ( zero środków chemii ) i sypałem piasek , potem w to rośliny , woda i na końcu rybki... Wodę dałem tę co była.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.05.2019, 17:59
Post: #7
RE: Jakie podłoże
No i się doigrałem. Kupiłem podłoże żwirek kwarcowy, przepłukałem go w wiadrze i chop do akwarium. Wodę dałem tę samą co była a filtra nie czyściłem. Teraz mam kilka trupów i wodę jak mgła. Rano pływały przy powierzchni łapiąc powietrze ale myślałem że jak wrócę z pracy to je wyłapię. Przeżyły kiryski i sum. No i to co uratowałem. Więc to wina żwiru... Co teraz robić? Jak to długo potrwa? Czy mogę jakoś przyśpieszyć? Pomóżcie ...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.05.2019, 19:08
Post: #8
RE: Jakie podłoże
Raczej nie upatrywał bym problemów w żwirku. Ja bym na Twoim miejscu dodał bakterie np. Prodibio Biodigest (ja dodaje je po każdej podmianie) i dorzucił napowietrzanie wody. Dziwne że wodę dałeś starą i się tak porobił - chodzi mi o tę mgłę.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.05.2019, 19:13
Post: #9
Jakie podłoże
Stawiam na przyduchę. O bakteriach pisałem już wcześniej.

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
16.05.2019, 19:58
Post: #10
RE: Jakie podłoże
Może być przyducha.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.05.2019, 20:47
Post: #11
RE: Jakie podłoże
Ja robiłem podobny "szybki restart". Spuściłem z mojego 200l jakieś 120-130 litrów wody (było ok 160). Wywaliłem piasek razem z substratem i dałem żwirek rzeczny od retne 1-3mm (tylko każda porcje z 15 razy płukałem bo błoto było) + kulki GT.Filtr otwierałem i płukałem gąbkę.Żadna ryba mi nie padła.Wylot filtra kierunkowy + skimmer mieszają trochę wodą ale przez to Crypcie od Tomka ładnie falują Uśmiech Może żwir był słabo wypłukany i przez to ta mgła. Tak jak pisałem ja swój płukałem ok 12-15 razy każda porcje i wtedy woda w misce była w miarę czysta.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.05.2019, 21:18
Post: #12
RE: Jakie podłoże
Założyłem 3 filtry w akwa i cały czas pracują. Może to coś da. Podmieniłem też wodę tak 25 % i może dać BACTO ACTIV z Tropicala bo mam? Coś jeszcze proponujecie?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.05.2019, 21:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.05.2019 09:54 przez Rafal.)
Post: #13
RE: Jakie podłoże
Dobre bakterie - microbe-lift special blend albo azoo psb.
Na wystawie lalismy bakterie azoo i w żadnym zbiorniku nie bylo problemu z mętną wodą. Akurat moje akwaria były na piasku i żwirku - woda kryształ od zalania do końca wystawy.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
17.05.2019, 00:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.05.2019 00:17 przez cypeks.)
Post: #14
Jakie podłoże
Prodibio biodigest też są OK.

Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
17.05.2019, 09:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.05.2019 09:54 przez Rafal.)
Post: #15
RE: Jakie podłoże
Tak, jak najbardziej, jedne z najlepszych. I jeśli potrzebne są tylko tymczasowo, to najtańszy wybór jest, bo można ampułki na sztuki kupić.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
17.05.2019, 20:33
Post: #16
RE: Jakie podłoże
Zrobiłem dziś taki restart , rybki do innego akwa a to wymyłem, wyczyściłem, żwir wypłukałem pod ciśnieniem w łazience i przez sito. Co drobne powinno odpaść . Wrzuciłem do akwa zalałem wodą dałem antychlor i tyle. Muszę czekać na bakterie, chyba wezmę z Allegro bo w sklepach nie mają nic a ja mam tylko ten BAKTO AKTIV . a propo dojrzewania to kiedy można pierwsze ryby wrzucać? Tydzień. Dwa?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  DIY Podłoże dla roślin arrowb 5 4 742 06.10.2017 14:55
Ostatni post: Mike
  Podłoże pod ryby ryjące. Verengard 18 10 976 03.07.2017 18:32
Ostatni post: majangorz
  podłoże jakie wybrać. Michał Kulczycki 18 9 979 24.01.2017 18:32
Ostatni post: sbc
  Podłoże aktywne i świderki DJGRABARZ 7 5 191 05.10.2016 14:15
Ostatni post: DJGRABARZ
  Restart zbiornika 126l podłoże do akwarium roślinnego czomuko 31 16 683 03.10.2016 12:21
Ostatni post: DJGRABARZ
  Podłoże diy dwojak23 7 5 864 30.04.2016 21:44
Ostatni post: dwojak23
  Podłoże aktywne - jak to się robi ? Majkel 12 8 644 29.04.2016 11:02
Ostatni post: Majkel
  Podłoże do akwarium 200L BlackHunter92 35 25 606 04.03.2016 01:07
Ostatni post: BlackHunter92
  Jakie podłoże. KAMYK 32 14 810 08.01.2016 09:33
Ostatni post: Rafal
  Nowe podłoże Ichthyo Trophic PROH2O Rafal 25 30 123 03.12.2015 22:26
Ostatni post: Rafal

Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2019 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2019 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.