Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rośliny problem
22.09.2019, 16:35
Post: #1
Rośliny problem
Witam, chcę zapytać co brakuje roślinom. Znalazłem kilka liści rośliny Hygrophila carymbosa THAILAND . Ale mam takie coś na liściu ECHINODORUS REINER'S FELIX. Pod rosliny włożyłem 3 miesiące temu pałeczki nawozu TETRA ACTIVE GROUND STICKS. a od miesiąca dodaję EASY LIFE EASY CARBO. Proszę o pomoc.


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
22.09.2019, 19:39
Post: #2
RE: Rośliny problem
Dużo masz takich liści?

[Obrazek: atbm.jpg]
Mój kanał Youtube
Każda rybka może być złota, wystarczy obtoczyć w panierce Oczko
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.09.2019, 19:58
Post: #3
RE: Rośliny problem
ryby pływaja między roslinami i co dzień patrzę czy coś nie pływa i wyławiam. No tak w tydzień to znalazłem 5
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.09.2019, 21:09
Post: #4
RE: Rośliny problem
Przy takiej ilości to może być po prostu stary liść wcale nie musi to oznaczać braków w nawożeniu.
Pokaż jeszcze Zdjęcia całego akwarium i roślin .

[Obrazek: atbm.jpg]
Mój kanał Youtube
Każda rybka może być złota, wystarczy obtoczyć w panierce Oczko
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.09.2019, 16:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.09.2019 16:51 przez pysio721220.)
Post: #5
RE: Rośliny problem
Kilka fotek z akwarium

fotka 2


Załączone pliki Miniatury
       
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.09.2019, 17:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.09.2019 17:21 przez pysio721220.)
Post: #6
RE: Rośliny problem
Następne fotki

Nieciekawie wygląda ta roślina, Taka skręcana delikatna trawka.


Załączone pliki Miniatury
                               
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.09.2019, 18:30
Post: #7
RE: Rośliny problem
Hmm to akwarium chyba nie ma 3 miesięcy lub robisz za duże podmiany ,po zdjęciach za wiele nie widać co się tam dzieję.
Napowietrzacz, zamczysko,kolorowe otoczaki na pewno nie pomagają w prowadzeniu akwarium -jeśli to nie problem usuń.
Jakie masz światło i jak długo świecisz? ile litrów? jaką filtracja ?

[Obrazek: atbm.jpg]
Mój kanał Youtube
Każda rybka może być złota, wystarczy obtoczyć w panierce Oczko
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.09.2019, 19:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.09.2019 19:24 przez pysio721220.)
Post: #8
RE: Rośliny problem
Więc wygląda tak. Wiem że popełniam błędy ale postaram się poprawiać. Akwarium ma 3 lub 4 lata. Podmiany robię co 2 tyg 20-30 procenty. Sztucznego nie ma właściwie nic bo naturalne kamień pasiasty. Wydobywany w Grecji, odmiana marmuru. Pryskany octem nie pieni się. Jeśli kamień w akwa nie jest naturalny to może zmieniać parametry wody a nie roślin, ale nie wiem. Nie będe się spierał. Trochę dziwnie to wygl ale mi albo ryby wykopywała albo same rośliny wypływały i tak mam zabezpieczone. Żwir Kwarcowy. Napowietrzacz to polska glina wypalana w piecu u znajomego na śląsku. Swiatło Lampy led belka 32W . Świecę ok 7-8 godz. Akwa ma 120l i filtr AQUAEL do 150l i wydajnośź 500L na godz.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
27.09.2019, 16:27
Post: #9
RE: Rośliny problem
Jakieś spostrzeżenia? To poproszę, będę wdzięczny...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
28.09.2019, 16:18
Post: #10
RE: Rośliny problem
Rośliny ewidentnie domagają się nawożenia. Zrób testy i zobacz, czego brak. Na mojeoko brak żelaza i mikroelementów. Jeśli nie masz ryb, które demolują dno, to rośliny mają słaby system korzeniowy, prawdopodobnie z powodu niedoborów. Wiem, bo to przerabiałem. Bez testów to szukanie po omacku.... Może być też, że w filtrze masz za dużo zeolitu albo węgla aktywnego. One potrafią wyjałowić wodę. Nie wiem, jak dużą masz obsadę ryb, ale wydaje mi się, że podmianki lepiej robić co tydzień w proporcjach, które podałeś.Podstawowe testy to NO3, K,Fe,PO4.Jak masz za dużo związków azotu, kup rośliny szybko rosnące. Ja mam rogatka i co tydzień wywalam przyrosty i azot jest w normie. Powodzenia
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.09.2019, 21:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.09.2019 21:16 przez pysio721220.)
Post: #11
RE: Rośliny problem
No tu będzie jak mówisz. Zobacze co testy pokażą. Pałeczki nawozowe i węgiel to może być mało. W akwa jest tylko warstwa 3-5 cm żwirku, nie ma niżej nawozu ani ziemi ogrodowej itp... Problem roślin jest taki że część ma słabe korzenie. Bo nie rosną. Rozrastają się np ANUBIAS albo Cryptocoryna która ma korzenie na połowę akwarium. Kilka roślin no 2- 3 rośliny nie rosły ale nie marniały wyciągnąłem na próbę to miały brązowe zgnite korzenie i nic nowego nie wypuszczały. Wiele wsadzałem i na 2 dzień pływały po wierzchu , ciężko zasadzić małe rosliny nivitro. Ryby tez swoje robia bo potrafią rosline wykopać. Przykleiłem rośliny do kamieni i zakopałem ale one kamień, taki co widać na foto potrafią wykopać i wywlec go na wierzch. Stawiam na kirysy. Może sumik kiryśnik. Musiał bym przysiąść przed akwa i obserwować. Filtr mam gąbkowy więc tu raczej nie to. Mam też zasadzona jedną Moczarkę kanad podobno też dobra ale. No właśnie rośnie dość powoli i zbiera cały syf z wody, pyłki i papruchy jak urosła do 10 cm była czarna jak bym sadzami obsypał, strasznie wyglądała. Wyciąłem i zasadziłem nowe odnóżki. Dzieki popatrzę się może coś wykombinuję.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
28.09.2019, 23:38
Post: #12
RE: Rośliny problem
No to jedną przyczynę już mamy- za mało żwiru. Wyrzuć z akwa ten zamek czy co to tam jest, dosyp żwiru i będzie lepiej. Cryptocoryna zaanektowała większość żwiru, bo ma mocny system korzeniowy. Z autopsji wiem, że jest ekspansywna i rośliny w jej bliskości nie czują się dobrze. Poza tym nawet w gorszych warunkach liście dość dobrze rosną i na dodatek wydatnie blokują dostęp światła. Moczarka słabo rośnie ? To roślina która sobie radzi prawie w każdych warunkach. Żeby nie robić restartu, dosyp żwiru, zacznij uzupełniać niedobory, a rośliny dadzą sobie radę. Jeszcze jedno- wyciągnij cryptocorynę, przytnij korzenie i jeśli liście mocno zasłaniają światło, przerzedź liście. Ona po tej operacji przystopuje swój wzrost, na czym zyskają inne rośliny, jeśli będą miały co jeść..
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2019, 09:54
Post: #13
RE: Rośliny problem
No tak, co jakiś czas wycinam te brzydsze liście bo i tak rosną nowe i ładne. I co do Cryptocoryny to muszę dodać jeszcze jedną rzecz. Pewnie każdy to miał, początek akwarium, wysypały sie glony a dokładnie krasnorosty. Pytam szukam w internecie... opcja zmniejsz światło bo jak zgasisz swiatło to po kilku dniach glony zginą. Lubią swiatlo. Albo przynajmniej zmniejsz lub zasłoń liśćmi i roślinami. Takie tam mi radzili. Ale rośliny potrzebują swiatło. Myślę że jak zasłonięte rośliny będę miał przez dłuższy czas, właśnie jak mam , to czyli rośliny nie rosną albo słabo. No dobra . Zrobiłem też testy wody i co mi dziś wyszło.
NO3 - 25 . NO2 - 0,5 . GH - 21/375 czyli max dużo. KH - 10 . PH - 6,8 . CL2 - 0 .
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2019, 19:34
Post: #14
RE: Rośliny problem
Sugerował bym zakup kubełka o wydajności min 600l/godz.Zakup bakterie nitryfikacyjne i koniecznie daj ceramikę. Z glonami to nie jest tak prosto. Wtedy, gdy rośliny mają niedobory, glony rosną świetnie.No i jak wcześniej mówiłem, więcej żwiru!
Jeśli jest za dużo światła, bez CO2 nie ujedziesz, bo rośliny potrzebują CO2 tak samo jak mikro i makroelementów.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
29.09.2019, 21:13
Post: #15
RE: Rośliny problem
Z bakterii do dodaje ostatnio MICROBE-LIFT SPECIAL BLEND . Nie wiem czy dobre ale kupiłem i daje. Z glonami sobie poradziłem , trwało ok miesiąca ale wszystkie zginęły, na razie nie wracają. A bimbrownia CO2 nie wiem czy by taka swojej roboty mogła być, trochę to dla mnie wyzwanie ale zobaczę ...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2019 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2019 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.