Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glony
14.01.2020, 22:36
Post: #1
Glony
Preparat AQUAEL MAGIC ALGAE STOP - czy ktoś używał tego i czy wie jak to dokładnie działa? Dzięki
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
15.01.2020, 16:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2020 16:47 przez GMO.)
Post: #2
RE: Glony
Wszelkie preparaty to raczej ostateczność. Nawet jeśli jednorazowo zadziałają, to problem i tak powróci. Poszukaj raczej przyczyny wykwitu glonów. Może masz braki fosforu, żelaza albo azotu, może za dużo światła? Przyczyn może być wiele.. Porób testy, żebyś wiedział na czym stoisz. Chemia to jest ostateczność!!! Jakie to glony? Nitkowate, krasnorosty, zielenice?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
15.01.2020, 18:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2020 18:22 przez pysio721220.)
Post: #3
RE: Glony
Chyba zielenice. Są to na 2 roślinach na liściach i trochę na szybie od południa. Drobne zielone punkty. Doczytałem się że powód to może być za dużo nawozu. Ale ja na razie nic nie daję. Dawałem tylko węgiel w płynie . Może to ? Albo światło z belki led 22w bo rośliny są pod belką a te na dole mniejsze to nie.


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
15.01.2020, 19:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2020 19:19 przez sbc.)
Post: #4
RE: Glony
Carbo raczej glonobójczo działa, nawet niektórym roślinom szkodzi, więc to raczej nie jest przyczyną. To raczej kwestia świała.

Myśli żołnierz: w dupie z wami i waszymi wojnami
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
15.01.2020, 19:35
Post: #5
RE: Glony
Może światło. Carbo podobno można zwiększyć tylko o ile? Dwukrotną dawkę i przez ile dni? Ja daję codziennie po 2 ml dla średniej ilości roślin.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
15.01.2020, 19:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2020 21:23 przez GMO.)
Post: #6
RE: Glony
Cryptocoryny mają tę przypadłość, że płożą się na powierzchni, więc są z automatu najbardziej narażone na działanie światła.Tego nie unikniesz, bo światło działa na nie bezpośrednio. Przejdź nad tym do porządku dziennego. Usuwaj co jakiś czas stare, długie liście i będzie git. Pozatem rośliny rosnące niżej będą miały więcej światła. Usuwanie starych liści stymuluje cryptokorynę do wypuszczania nowych liści.Będą młode i ładniejsze.Występowanie glonów na szybach wskazuje na brak fosforu. Zrób test na fosfor i będzie wszystko jasne.Węgiel w płynie to nie nawóz.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.01.2020, 19:04
Post: #7
RE: Glony
A jak wygląda sprawa z fosforem? Roślinom pomoże a jaki ma wpływ na ryby? Nie zaszkodzi? Mam tu w sklepie czysty fosfor z BLUE-LINE ...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.01.2020, 20:53
Post: #8
RE: Glony
Zanim cokolwiek podasz, zrób testy.Każdy pierwiastek podany w nadmiarze niesie za sobą przykre konsekwencje.Trzeba działać z rozwagą, by nie zwiększyć problemów.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
16.01.2020, 22:58
Post: #9
RE: Glony
No rozumiem. Muszę kupić test PO4 bo nie mam. Mam tylko paski testowe z JBL
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
21.01.2020, 17:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2020 17:27 przez pysio721220.)
Post: #10
RE: Glony
Witam, zrobiłem test kropelkowy na skład wody i jest coś takiego.
NO3 - ok 20
PO4 - i tu nie wiem co jest bo pokazuje albo 5 albo więcej...
Co teraz mogę zrobić?

Tu są fotki NO3

Tutaj PO4


Załączone pliki Miniatury
           
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
21.01.2020, 19:18
Post: #11
RE: Glony
Jeśli wierzyć tym testom, to znacznie przekroczony jest PO4. Powinni być od 0,25 do max 1 mg/litr. Jeśli nawozisz, nie stosuj nawozów z P.Zrób podmiankę i ponownie zrób test, najlepiej na drugi dzień po podmiance. Może podłoże uwalnia P? Jak myślisz skąd taki odczyt?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
21.01.2020, 20:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2020 20:07 przez pysio721220.)
Post: #12
RE: Glony
Nie mam pojęcia dlaczego. Jutro muszę jeszcze raz zrobić test. Podłoże żwir kwarcowy, wczoraj robiłem podmianę 50% wody, nawozów na razie nie daję żadnych bo mówiliście że można zachwiać równowagę. Kamienie wyrzuciłem z akwa a karmie raczej mało rybki. 2 kiryski 1 sumik i stadko brzanek titleya...
A tak czy siak trzeba by zbić ten fosfór z akwa czyli jakie procedury?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
21.01.2020, 21:46
Post: #13
RE: Glony
Uważa się, że prawidłowy stosunek NO3 do PO4 powinien być 16:1.
Sam fosfor dla ryb w tym stężeniu szkodliwy nie jest. Powoduje tylko rozrost glonów.Nie znaczy to, że trzeba to tolerować.
Ja na Twoim miejscu sprawdził bym poziom fosforu w Twojej kranówce.Może się zdarzyć (teoretycznie), że jest go dużo i podmianki nic nie pomogą.
Innymi przyczynami poziomu PO4 w akwa może być sucha karma, tak, to nie żart. Poza tym każda karma podana w nadmiarze, gnijące liście, odchody.
Odczekaj kilka dni zrób testy.Jeśli nic się nie zmieni, zastosuj Tetra Phosphate minus, albo Azoo Phosphate Remover. Pamiętaj o tym ,jednak, że to jest leczenie objawów, a nie przyczyn. Jest tak czasami że taki stan rzeczy jest przy niedojrzałych zbiornikach. Później się poziom PO4 stabilizuje.Działaj rozważnie, bez paniki.Robisz podmianki ( o ile woda u Ciebie nie ma jakchś kosmicznych zawartości fosforanów), więc nic złego rybom się nie powinno dziać.Po prostu czekaj. Ja chyba nie potrafię Ci pomóc. Może jacyś mądrzejsi ode mnie Ci coś doradzą....
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.01.2020, 18:48
Post: #14
RE: Glony
Dzięki , już mi pomogłeś bo wiem co robić. Jak to mówią jeden nie wie nic ale wszyscy wiedzą wszystko... W sklepie mają chemie Tetra Phosphate Minus oraz JBL PHOSEX RAPID. Kupię i w razie czego wtedy zastosuję. Bo można stosować też mniejsze dawki zapobiegawczo. Dziś zrobiłem test wody z kranu i z akwa. Ta z akwa dziś było lepiej widać bo na słonecznym oknie robiłem i fakt jest 5,0 lub więcej. A ta z kranu 0 bo normalnie czysta przezroczysta woda. Więc to coś siedzi w akwarium. Zrobię następny test za kilka dni i napiszę. Jaszcze pytanie czy stosując ten produkt antyfosforowy mogę dawać gdy stosuję CO2 lub Węgiel w płynie?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.01.2020, 20:53
Post: #15
RE: Glony
W jakim celu stosujesz węgiel w płynie? CO2 nie będzie przeszkadzał, natomiast węgiel w płynie pewnie tak.Sugeruję odstawić go na dwa tygodnie i zrobić pomiary.Ja uważam, że oprócz walki z krasnorostami ( podajemy go strzykawką bezpośrednio na krasnorosty), nie ma sensu. Daj akwarium możliwość ustabilizowania cyklu azotowego i by ,,dojrzało".Pamiętaj,że natura to mądry koleś...Zawstydzony
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
22.01.2020, 22:37
Post: #16
RE: Glony
W jakim celu stosuje? No nasadziłem trochę roślin w akwa i nie bardzo rosły. Zacząłem dawać węgiel w płynie by ruszyły z miejsca i na glony. Gdy nie podaje to wł co2 gaz a poza tym oprócz zwykłych led świecę lampami LED GROW PLANT. Czy pomaga ? Mogę powiedzieć że u mnie jest lepiej. A miałem kiedyś krasnorosty, fakt trudno to zlikwidować ale lanie Węglem i wodą utlenioną po elementach i liściach dawało tyle że nic nie dawało. Dopiero wybiło je w 2 tyg i nigdy już nie wróciły, ale co innego. To było Tetra AlgoStop Depot
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2020 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2020 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.