Liczba postów: 120
Liczba wątków: 6
Thanks Received: 0 in 0 posts
Thanks Given: 0
Miasto: Zielona Góra
Rok urodzenia: 2001
Witam wszystkich myślę o założeniu pierwszej solniczki i zamierzam wykorzystać zbiornik z naszej firmy 60x35x45 w to chce wkleić komin tylko zastanawiam się jakie otwory powinienem zrobić i jaka wielkość komina czy jestescie w stanie mi podpowiedzieć ?
druga sprawa czy przy takim zbiorniku będzie mi potrzebny odpieniacz ?
Liczba postów: 2 068
Liczba wątków: 120
Thanks Received: 2 in 2 posts
Miasto: Krzeszyce
Rok urodzenia: 1984
22.09.2020, 16:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.09.2020, 16:55 przez sbc.)
Srednica otworow zależy od średnicy rur. Popatrz jakie są dostępne rury i przeloty i w tedy będziesz wiedział jakiej średnicy dziur Ci potrzeba. U mnie pod przeloty na rure 32mm otwór ma 45. W tak małym akwarium jak Twoje wystarczą pewnie rury 13-16mm. Odpieniacz na pewno jest wskazany, ale nie konieczny. Zależy od życia które planujesz. Tutaj na pewno posoleni akwarysci podpowiedzą.
//edit
na szybko pobieżnie przejrzałem akwarystyczną hydrualikę w sieci i najmniejsze rurki jakie widze mają 20mm. Śrubunek przelotowy do nich wymaga otworu 27-32mm.
Wysłane z mojej mikrofali przy użyciu 5G.
Myśli żołnierz: w dupie z wami i waszymi wojnami
Liczba postów: 3 153
Liczba wątków: 320
Miasto: Troszyn
Rok urodzenia: 1978
Liczba postów: 1 259
Liczba wątków: 46
Thanks Received: 1 in 1 posts
Miasto: Szczecin
Rok urodzenia: 1973
23.09.2020, 18:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.09.2020, 18:38 przez Arturro.)
W tak niewielkim akwenie gdzie procesy samooczyszczania są delikatniejsze, osobiście zalecam odpieniacz.
Piszę tak gdyż zakładam, że się nie powstrzymasz i kupisz jakiegoś srajdę lub dwa przewymiarowanego w stosunku do zbiornika a koralowców będzie malutko.
Natomiast gdyby masa koralowa by była od niemal początku znaczna a rybki niewielkie z tych mało zanieczyszczających to odpieniacz można wstępnie odpuścić sobie.
Na hydraulice nie znam się.
rafoholik :zdziwko:
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 6
Miasto: Zielona Góra
Rok urodzenia: 2001
dzięki za odpowiedz na początku chciałbym tam wpuścić same błazenki no i oczywiście korale muszę poszukać jakiegoś taniego ale wydajnego odpieniacza

chyba ze byś coś polecił ?
Liczba postów: 1 259
Liczba wątków: 46
Thanks Received: 1 in 1 posts
Miasto: Szczecin
Rok urodzenia: 1973
24.09.2020, 14:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.09.2020, 14:35 przez Arturro.)
Czyli się potwierdza: błazenki to umiarkowane srajdy najlepiej w ukwiale który to lubi też coś wydalić po zjedzeniu i jest agresywny w stosunku do innych koralowców czyli ich za dużo nie bedzie.
W tej sytuacji jestem zwolennikiem odpieniacza. Jaki ? szczerze nie wiem co tam na markecie bywa bo nie mam odpieniacza od 3 lat

Może jakieś używane Tunze ? Lubie tę firmę - proste, niskoenergetyczne i bezusterkowe.
rafoholik :zdziwko: