Małe rybki z rodziny Pseudomugil - Modrooczki
|
11.09.2012, 16:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.09.2012 01:06 przez Rafal.)
|
|||
|
|||
Małe rybki z rodziny Pseudomugil - Modrooczki
Witam
Chcialbym podzielic sie z wami obserwacjami i doswiadczeniami w hodowli coraz czesciej spotykanych w polskich akwariach ryb z rodziny Pseudomugil . Chcialbym przy okazji zaznaczyc ze slowo "hodowla" oznacza w tym miejscu bardziej zapewnienie rybom w miare optymalnych warunkow do zycia niz hodowle - nazwijmy to "reprodukcyjna" Co prawda udalo mi sie rok temu uzyskac 6 mlodych sztuk od Pseudomugil Paskai ale byl to bardziej "fart" niz zamierzone dzialanie. W polsce ryba ta jest nazywana modrookiem ja jednak bede uzywal lacinskich nazw dla latwosci ewentualnego wyszukania gatunku . W swoich zbiornikach mam 4 gatunki tych ryb - Pseudomugil Gertrude , Pseudomugil Furcatus , Pseudomugil Signifer oraz Pseudomugil Paskai . Gatunki te trzymam w oddzielnych zbiornikach poniewarz kiedys gdzies wyczytalem ze moga sie miedzy soba krzyzowac . Nie sprawdzalem tych informacji wiec ich ani nie potwierdzam ani nie neguje . W naturze gatunki te zyja na bagnach , mokradlach i w strumieniach Australii i Papui Nowej Gwinei. Ryby te w naturze zyja stadnie i tak tez powinne byc chowane w naszych akwariach a dzieki swym barwom i zwawemu zachowaniu jest to prawdziwa uczta dla oka kazdego akwarysty. Wystarczajacym dla tych ryb bedzie juz zbiornik powyzej 20-25 litrow - za wyjatkiem Pseudomugil Furcatus ktory rosnie troszke wiekszy i dla tych ryb absolutne minimum to moim zdaniem standardowa "piecdziesiatkaszostka" Furcatusy rosna do 6 cm gdzie reszta wymienianych tu ryb to ryby do 4 cm dlugosci doroslego osobnika. Pseudomugile to spokojne i towarzyskie ryby ktore mozna bez problemu trzymac wraz z innymi spokojnymi i niewielkimi gatunkami . Uprzedzajac prawdopodobne pytania zainteresowanych tematem odpowiem ze ja u siebie te rybki trzymam z krewetkami i nie zauwazylem zainteresowania ani w jedna ani w druga strone . Nieciekawym towazyszem dla ryb rodzaju Pseudomugil beda ryby obgryzajace pletwy - takie jak brzanka czy kilka gatunkow bystrzyka. Ryby te sa wrazliwe na azotyny i azotany tak wiec akwarium dla nich powinno byc wyposarzone w wydajny system filtracyjny z delikatnym pradem wody . Ryby tak jak pisalem trzymam razem z krewetkami crystal red i crystal black i toleruja te same parametry wody : pH 6,5 - 6,8 KH 4-5 i temp 24stC Odnosnie roznic miedzy samcem a samica jest tak jak u wiekszosci ryb - samiec jest troszke wiekszy i bardziej ubarwiony od samicy . W przypadku tych ryb odroznienie samca od samiczki jest dziecinnie proste . W moich zbiornikach karmie je zarowno malymi mrozonkami jak i suchym pokarmem i ryby nie wydaja sie byc wybredne Wink Konczac pokusze sie o stwierdzenie ze ryby te nadaja sie nawet dla "srednio wprawionego" akwarysty , sa doskonalym zamiennikiem dla tak oblecianych ryb jak Gupiki , Platki , Molinezje i inne . Obserwowanie tych pieknych ryb przysparza akwaryscie wiele radosci . Samce nie sa agresywne wobec samcow swego gatunku - czasami zdaza sie "ganianko" ale bez jakichkolwiek strat . Tak jak pisalem nie trzymam tych ryb w celach rozrodczych , jednak jak donosi nasz globalny system informacyjny , rozmnozenie tych ryb nie jest problematyczne . Znalazlem rownierz wzmianke iz ryby te sa doskonalymi skoczkami i nie powinne byc trzymane w odkrytych zbiornikach . Niestety nie jestem w stanie temu zaprzeczyc gdyz u mnie od samego poczatku sa w przykrytym zbiorniku . Mam nadzieje ze to co napisalem jest w miare czytelne i zrozumiale . Nie chcialem powielac encyklopedii akwarystycznych , piszac - Pseudomugil : rodzina - (Pseudomugilidae) - Modrookowate itd. lecz chcialem sie podzielic spostrzezeniami z "hodowli" P.S. Rybki te sa takie szybkie ze na ponad 70 zrobionych zdjec zadne sie nie nadaje do publikacji . Moje zdolnosci fotograficzne i sprzet ktorym dysponuje daleki jest od idealu Wink . W niedlugim czasie postaram sie namowic na chmielowa wizyte kolege ktory dysponuje dobrym sprzetem fotograficznym i do tego wie jak go uzywac - to pykniemy kilka fotek . _________________ Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !!! ![]() |
|||
![]() Przemek (11.09.2012) |
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|