Liczba postów: 72
Liczba wątków: 11
Thanks Received: 0 in 0 posts
Thanks Given: 0
Miasto: München
Rok urodzenia: 1975
luxus napisał(a):podstawowe rosliny typu kroptokoryna, zagielnice
Chyba żabienice??
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 6
tak moj blad;p pytam bo kupilem 112l i chce jakies podloze, a jade jutro do swinoujscia, wiec moge "pozyczyc" piasku plazowego

pozdrawiam
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 28
Co do podłoża z ziemi ogrodowej to jest OK ale trzeba mieć sporo czasu i doświadczenia co by utrzymać to akwa w ryzach i nie zrobić z niego glonarjum. Ja bym się nie zdecydował. Teraz jak bym restartował akwa to na 100 pójdzie na większość ciemny piasek, chyba ze zrobię napad na bank to kupie sobie jakieś aktywne podłoże.
Linus Torvalds : A computer is like air conditioning: it becomes useless when you open windows
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 6
wiec warto przywozic piasek z plazy jesli juz tam jezdze min raz w miesiacu? widzialem ze duzo osob sprzedaje kwarcowy jakis, a nie znam sie na tyle , wiec pytam czy na samym piasku cos bedzie roslo? czy jest jakas roznica miedzy zwirem i piaskiem? pozdro i dzieki za odpowiedzi
Liczba postów: 17 572
Liczba wątków: 870
Thanks Received: 6 in 6 posts
Thanks Given: 2
Miasto: Gorzów Wlkp.
Rok urodzenia: 1980
Moim zdaniem, jeśli już chcesz piasek, to kwarcowy. Znad morza bym sobie odpuściłem z jednego powodu. Mogą tam się znajdować pokruszone muszle a te będą podnosiły twardość wody, co w przypadku roślin nie jest wskazane.
Nigdy nie sprawdziłem jak rosną rośliny na piasku, więc w tej kwestii nie pomogę. Mogę tylko podpowiedzieć, że mogą się tworzyć strefy beztlenowe, co również nie jest wskazanym zjawiskiem. Przy żwirze tego nie będzie.
Ja bym jednak zainwestował jednak w specjalistyczne podłoże, chociaż podżwirowe. Tani i trwały jest ActiSubstrate (ale nie Pro, tylko ten starszy).