Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasilanie urządzeń akwarystycznych
09.02.2010, 14:51
Post: #1
Zasilanie urządzeń akwarystycznych
Witam.
Chciałem zaprezentować mój sposób na zasilanie urządzeń akwarystycznych.
Po pierwsze:
Większość producentów zaopatruje swoje produkty w krótkie kable, które nie sięgają na dno szafki,
Po drugie:
Moim zdaniem wyjmowanie wtyczek z gniazdek by wyłączyć filtr, grzałkę, napowietrzacz itp. jest męczące, a poza tym może być niebezpieczne ( wiadomo, woda )
Kilka lat temu szukałem listwy, która miałaby wyłącznik na każde z gniazd, ale nic nie znalazłem, więc postanowiłem rozwiązać to na swój sposób.
Otóż zaopatrzyłem się w puszkę na bezpieczniki automatyczne, bezpieczniki, gniazdka i kabel z trzema żyłami z wtyczką.
Z gniazdka w ścianie mam stały dopływ prądu z listwą z trzema gniazdkami. Do jednego z nich mam podłączoną grzałkę, do drugiego poprzez wyłącznik czasowy oświetlenie, a z trzeciego zasilam puszkę na bezpieczniki.
Bezpieczniki mam cztery: 1x 10 amper 3x 6A. Ten większy służy jako wyłącznik główny i przez niego poprzez mostek rozsyłana jest faza na pozostałe według schematu.

Puszkę z bezpiecznikami i gniazdka można przykręcić wewnątrz jak i na zewnątrz szafki.
W ten prosty i bezpieczny sposób można przy pomocy bezpieczników automatycznych włączać lub wyłączać urządzenia.

Gdyby ktoś chciał sprawić sobie coś takiego, to z chęcią pomogę.

450 Malawi
Socolofi, Demasoni F2, Perspicax "Red Top Ndumbi" F2, Msobo "magunga" F2, Hongi "red top" F2
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
09.02.2010, 20:09
Post: #2
 
Ostatnio w biedronce były listwy zasilające na 5 gniazd z osobnymi wyłącznikami za 15 zł Uśmiech
BARDZO szybko się rozeszły...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
09.02.2010, 21:26
Post: #3
 
Ja u siebie na razie mam standardową listwę zasilającą, ale w najbliższym czasie pojawi się UPS do zasilania filtra i oświetlenia.

Linus Torvalds : A computer is like air conditioning: it becomes useless when you open windows
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
09.02.2010, 21:29
Post: #4
 
Do filtra to rozumiem UPS'a ale do oświetlenia? To już wg mnie gra nie warta świeczki.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
09.02.2010, 21:43
Post: #5
 
Wiesz co mam sporego ups wiec nie robi to różnicy czy oświetlenie będzie podpięte czy nie. UPS bardziej stanowi zabezpieczenie przed spadkami napięcia niż źródło zasilania awaryjnego. W wakacje i tak pojawi się u mnie agregat Oczko

Linus Torvalds : A computer is like air conditioning: it becomes useless when you open windows
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
09.02.2010, 21:47
Post: #6
 
Dużego znaczy jakiego? Ile VA? jak nowy akumulator? To czy nie będziesz miał zasilania na oświetleniu przez dzień niczego nie zmieni, a brak działania filtra przez kilka godzin = klapa z bakteriami.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
10.02.2010, 08:08
Post: #7
 
Alai parametrów teraz Ci nie podam bo nie mam jak Uśmiech
Akumulatory mają około roku. Oświetlenie i filtr ciągnie przez około dzień. Dłuższych przerw w zasilaniu u nas nie ma poza tym tak jak mówiłem pojawi sie również agregat, wiec ten czas całkiem wystarczy.

W sumie może masz i rację - odłącze światło i zostawie tylko filtr.

Linus Torvalds : A computer is like air conditioning: it becomes useless when you open windows
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
10.02.2010, 19:56
Post: #8
 
Agregat?Duży uśmiech o kurcze to już full profesjonal Uśmiech
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
12.02.2010, 08:19
Post: #9
 
ha ha Język
Agregat bedzie do zasilania CO głównie a akwa podepnie sie tak przy okazji Język

Linus Torvalds : A computer is like air conditioning: it becomes useless when you open windows
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
05.12.2010, 00:52
Post: #10
 
Cytat:Kilka lat temu szukałem listwy, która miałaby wyłącznik na każde z gniazd, ale nic nie znalazłem
http://allegro.pl/listwa-zasilajaca-6-wl...23637.html
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
05.12.2010, 08:12
Post: #11
 
Ja ostatnio coś mam pecha do tych listew zabezpieczających. Z kupionych jakiś rok temu 10 sztuk padło do dziś 4. Ciekawe jest to że bezpiecznik nie padł tylko coś z samą listwą się stało.

Linus Torvalds : A computer is like air conditioning: it becomes useless when you open windows
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
06.12.2010, 22:55
Post: #12
 
Nohan napisał(a):Cytat:
Kilka lat temu szukałem listwy
g_r_z_e_s_77 napisał(a):Kilka lat temu
M@rio napisał(a):Ciekawe jest to że bezpiecznik nie padł tylko coś z samą listwą się stało.
Mówisz o listawach z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym ?
Jeśli mowa o tanich badziewiach, to zazwyczaj jest tam zamontowany kondensator nie mający jakości, który potrafi dość szybko wyschnąć lub być może padł włącznik lub po prostu oderwał się kabelek.
Jeśli mowa o tych z górnej półki ( w co wątpię, bo one za zwyczaj się nie psują np. ze sklepu komputerowego [mam taki już 10 lat i nadal sprawny]), to sprawa naprawy jest już bardziej skomplikowana, (dławiki, diody, rezystory, kondensatory, a potrafią tam także zamontować jakiś układ scalony) najczęściej w takich sytuacjach pada dioda.

450 Malawi
Socolofi, Demasoni F2, Perspicax "Red Top Ndumbi" F2, Msobo "magunga" F2, Hongi "red top" F2
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
07.12.2010, 08:40
Post: #13
 
I tu cię zaskoczę Uśmiech Wszystkie są z "górnej półki". Cały sprzęt IT ( kompy, routery itp) TV, akwa, mają własnego UPS i listwę. Wyłączniki, bezpieczniki, kable są ok. Padła elektronika w nich. Stąd moje zaskoczenie. Możliwe że jakaś partia była skopana bo wszystkie były kupowane jednocześnie.

Linus Torvalds : A computer is like air conditioning: it becomes useless when you open windows
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
07.12.2010, 15:19
Post: #14
 
No faktycznie mnie zaskoczyłeś Uśmiech
Jeśli masz lutownicę i miernik to sprawdź diody i kondensatory. Dioda przewodzi prąd w jedną stronę, wystarczy odlutować jedną nóżkę i sprawdzić miernikiem czy przewodzi prąd tylko w jedną stronę, w obie czy w żadną. Należy przy tej czynności zamieniać końcówki miernika z nóżkami diody.
Sprawdzając kondensatory, miernik powinien pokazać jakąś tam wartość, a następnie wartość ta powinna spaść do zera.

450 Malawi
Socolofi, Demasoni F2, Perspicax "Red Top Ndumbi" F2, Msobo "magunga" F2, Hongi "red top" F2
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Awaryjne zasilanie akwarium Marcin_P 4 1 881 05.09.2010 19:46
Ostatni post: Alai

Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2014 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2014 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.