Witaj!
LogowanieRejestracja

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
23.11.2013, 15:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2013 18:12 przez lol111.)
Post: #1
Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Zakupiłem ostatnio zewnętrzny dyfuzor/reaktor UP-AQUA CO2 SUPER DIFFUSER, zamontowałem wg instrukcji...
Wygląda to tak:
   
Moje pytanie, czy ten dyfuzor nie powinien napełnić się woda...?
Jestem pewien, że zamontowałem go prawidłowo a wody w nim nie ma, więc czy CO2 trafia do akwarium dobrze rozpuszczone (czy w ogóle się rozpuszcza)...?

Podając CO2 przez dyfuzor szklany podawałem około 4b/s i jego poziom wynosił wówczas 25-30 mg/l. Z uwagi na to zakupiony reaktor rozpuszcza CO2 skuteczniej (dużo skuteczniej niż szklany) należy zmniejszyć ilość podawanego gazu...
I tu moje drugie pytanie do ilu zmniejszyć, będzie dobrze na początek 21b/10s czyli około 2b/s...?

Rozbudowałem także oświetlenie. Do tej pory oświetlałem 120W (4x30W T8) czyli 0,5W/L. Dołożyłem 54W (T5), czyli mam teraz 174W wychodzi 0,72W/L (zastosowałem także odbłyśniki).
Kolejne pytanie, mam się spodziewać nagłego ataku glonów z powodu zwiększenia mocy oświetlenia...?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
23.11.2013, 16:18
Post: #2
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Z tego, co obejrzałem na filmach, cały wypełnia się gazem i przez spiek przechodzi do przepływającej wody przez wąż.
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 17:09
Post: #3
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Dokładnie wygląda on tak:

.jpg  500eb46d3eb30.jpg (Rozmiar: 11,38 KB / Pobrań: 106)
Są tam dwa spieki jeden na wlocie gazu i drugi na przepływie wody z filtra.
Na początku byłem pewny, że powinien zalać się wodą żeby tam częściowo się rozpuszczał gaz i nawet go odpowietrzyłem i napełnił się wodą, ale po jakimś czasie woda znikła.
Wychodzi na to że gaz przenika przez spieki i rozpuszcza się w wężu zasilającym deszczownice...tylko po co ten spiek na wlocie gazu...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 17:40
Post: #4
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
lol111 napisał(a):tylko po co ten spiek na wlocie gazu...
Dla utrzymania ciśnienia wewnątrz pojemnika. Pod pewnym ciśnieniem gaz wchodzi i pewnie pod takim samym przeciska się do węża. Miałem kiedyś reaktorek z samym spiekiem bez wlotu na gaz właśnie i ogólnie, nie bardzo to działało. Zbyt duże bąble które wychodziły nawet przez deszczownicę.
Jak licznik bąbelków ci chodzi a pęcherzyków gazu nie widać zbytnio w akwarium to niezły reaktor. Uśmiech
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 18:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2013 18:21 przez lol111.)
Post: #5
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Dyfuzor mam czwarty dzień, i podaje około 2b/s.
W akwarium żadnych bąbelków nie widać z deszczownicy wydobywa się jakby mgiełka... a na roślinach pojawiły się bąbelki których nigdy dotąd nie miałem...

A tak jeszcze sobie myślę czy, lepiej ustawić deszczownice tak aby powodowała ruch tafli wody (tak zawsze miałem, ale czy rozpuszczony gaz nie wylatuje z akwarium), czy ustawić tak aby woda wylatywała w głąb akwarium...?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 18:39
Post: #6
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Kiedyś skusiłem się żeby go kupić, ze względu na dwa spieki. Nie napełnia się wodą. W sumie się zawiodłem, bo okazał się gorszy od atomizera używanego wcześniej, z jednym spiekiem. Dlatego teraz do nowego zbiornika kupiłem sprawdzony wcześniej, tańszy atomizer z jednym spiekiem.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 19:04
Post: #7
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Ja mam doświadczenia z innymi atomizerami, więc nie mogę go porównywać.
Chyba robi swoje ponieważ zauważalna jest mgiełka rozpuszczonego CO2, tylko tak jak pisałem wyżej...
... lepiej ustawić deszczownice tak aby powodowała ruch tafli wody (tak zawsze miałem, ale czy rozpuszczony gaz nie wylatuje z akwarium), czy ustawić tak aby woda wylatywała w głąb akwarium...?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 19:07
Post: #8
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Lepiej żeby woda wylatywała w głąb akwarium. Odpowiednią ilość tlenu w wodzie zapewnią rośliny. To w dzień. A na noc przydałoby się jednak jakieś napowietrzanie.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 19:32
Post: #9
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
A właśnie...
Czyli można by było zrobić tak: np. wylot z filtra bezpośrednio (deszczownice bym usunął) ustawić w głąb zbiornika a na noc jakaś pompka napowietrzająca (można by ją ustawić tak aby woda z wylotu filtra rozpraszała bąbelki)...

Ale tak czytam i jednak różne są opinie...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
Reklama (jeśli nie chcesz jej oglądać, zarejestruj się na forum!)
23.11.2013, 19:47
Post: #10
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Ja podaję CO2 całą dobę, wylot mam tak ustawiony, że praktycznie taflą wody nie porusza. W dzień tlenu nie brakuje, bo rośliny wytworzą go wystarczająco dużo. Na noc, wraz ze zgaszeniem światła włączam pompkę napowietrzającą. Przy odrobinie cierpliwości w regulacji siły napowietrzania można w ten sposób uniknąć skoków pH między dniem i nocą. Pompka wyłącza się wraz z zapaleniem światła.

Ilu akwarystów tyle opinii znajdziesz Oczko

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 20:02
Post: #11
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Rafal napisał(a):Ilu akwarystów tyle opinii znajdziesz
No fakt...
Ale u Ciebie to działa, i ja też tak najprawdopodobniej zrobię. Natomiast ustawiające deszczownice na ruch tafli uważam że dużo CO2 znika z wody...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 20:06
Post: #12
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Dokładnie, wówczas niepotrzebnie tracisz CO2 w dzień.
Ja podaję u siebie 1 bąbel na sekundę nie więcej, bo nie mam strat spowodowanych ruchem tafli wody. Stały test CO2 jest żółty, co oznacza że CO2 rozpuszczonego w wodzie jest bardzo dużo.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 20:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2013 20:58 przez lol111.)
Post: #13
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
U mnie ma kolor zielony (zielono-niebieski)... więc raczej niedobór CO2...
Pewnie też przejdę na podawanie CO2 całą dobę,....
Tylko muszę nabyć cichy napowietrzacz...a tak w ogóle to żonie takie bąbelki w akwarium się podobają...
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
23.11.2013, 23:10
Post: #14
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Cichy napowietrzacz - Tetra APS, numerek w zależności od potrzebnej mocy, wystarczy Ci najmniejszy. Jest praktycznie niesłyszalny, Nawet jak miałem go poza szafką, to nie było go słychać.

http://akwarium.gorzow.pl
http://korepetycje.gorzow.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.11.2013, 00:00
Post: #15
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Potwierdzam, ta seria jest na prawdę cicha, więcej hałasu niż pompka robią same bąble w akwarium.

pozdrawiam, bartesta
[Słonina - 346 + 96 litrów]
Znajdź wszystkie posty użytkownika Chcę podziękować
Odpowiedz cytując ten post
24.11.2013, 00:27
Post: #16
RE: Killa wątpliwości,... proszę o pomoc.
Po prostu Tetra APS to coś, co człek po zakupie wieelu tanich "traktorów" chwali, docenia i nie ma zamiaru zmienić na inną. Mam największą z serii i jej działanie nie robi na mnie większego wrażenia w przeciwieństwie do poprzedników. Po za tym po roku czasu, moc ciśnienia tylko trochę spadła co również jest istotne. Uśmiech
Odpowiedz cytując ten post

Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Smutek Proszę o poradę, mam coraz więcej dziurawych liści Eleeri 29 1 628 31.03.2018 07:28
Ostatni post: Eleeri
  Proszę o pomoc w doborze oświetlenia Eleeri 9 1 075 26.02.2018 22:44
Ostatni post: Rafal
  Proszę o pomoc w rozpoznaniu ryb enokaen 2 494 12.02.2018 14:42
Ostatni post: kamillol112
  proszę o identyfikację roślin oliwias05 5 1 099 23.01.2016 21:38
Ostatni post: oliwias05
  Proszę o propozycję obsady 200l - Azja Adam 20 12 069 10.06.2014 08:50
Ostatni post: Adam
  240 litrów-proszę o pomoc... lol111 56 21 079 11.11.2013 20:34
Ostatni post: lol111

Skocz do:



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2018 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group.
Elementy graficzne wykonane przez Polski Support MyBB.
Kodowanie i obsługa techniczna: TIserwis.pl.