Liczba postów: 2 764
Liczba wątków: 82
Thanks Received: 0 in 0 posts
Thanks Given: 0
Miasto: Zielona Góra
Rok urodzenia: 1970
No i ciekawe jest w tym kontekście to, że są dwa widma korzystne dla fotosyntezy. W słonej wodzie widać czerwone się nie przebija. Wreszcie rozumiem, dlaczego nie używa się czerwonych diod. Choć swoją drogą ciekawe, czy w płytkim akwarium czerwone widmo dałoby radę nakarmić koralowce? A jak jest w słodkiej wodzie? Podobnie czy zupełnie inaczej?
Adam napisał(a):dreszczyk emocji "bezcenny"
No ba!!! Zwłaszcza, jeśli postęp dokonuje się z udziałem naszych rąk

cóż może dać większy dreszczyk jak niepewność przy pierwszym podłączeniu własnego dzieła do prądu
pozdrawiam, bartesta
[Słonina - 346 + 96 litrów]
Liczba postów: 6 091
Liczba wątków: 108
Miasto: Wałcz
Rok urodzenia: 1980
bartesta napisał(a):zy w płytkim akwarium czerwone widmo dałoby radę nakarmić koralowce? A jak jest w słodkiej wodzie? Podobnie czy zupełnie inaczej?
Nauczyłem się ostatnio dużo o fotosyntezie

To się powymądrzam

. Czerwone światło nie "karmi" w procesie fotosyntezy tylko ukierunkowuje rozwój rośliny. Albo rośnie szybko do góry, albo rozrasta się na boki jak ma dużo czerwonego.
Więcej o dyskowcach na dyskowce.info
Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł. – Albert Einstein
Liczba postów: 2 764
Liczba wątków: 82
Miasto: Zielona Góra
Rok urodzenia: 1970
A jednak dyskusja się rozwija

Na chłopski rozum może się wydawać, że jeśli roślina ma dużo czerwonego, to nie rośnie do góry dlatego, że ma na dole wystarczająco dużo światła dla fotosyntezy ergo nie musi się "wysilać" rosnąc w górę. Ale jak piszą tak, jak mówisz, to może i to prawda. Czyli światłem "karmiącym" byłoby niebieskie?
pozdrawiam, bartesta
[Słonina - 346 + 96 litrów]
Liczba postów: 6 091
Liczba wątków: 108
Miasto: Wałcz
Rok urodzenia: 1980
bartesta napisał(a):Czyli światłem "karmiącym" byłoby niebieskie?
Niebieskie czy białe, po prostu 442nm.
Więcej o dyskowcach na dyskowce.info
Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł. – Albert Einstein
Akwariarz
Niezarejestrowany
bartesta napisał(a):A jak jest w słodkiej wodzie? Podobnie czy zupełnie inaczej?
To zależy od samej wody. Wiele wód słodkich posiada rozpuszczony w niej DOC który powoduje spore pochłanianie niebieskiej części widma i stąd, często najgłębiej sięga właśnie część widma zielonego.
Jak chcemy zobaczyć błękitną słodką wodę, najprościej odwiedzić chlorowany/ozonowany basen.
Nie ma DOC-u to i kolorek oceaniczny jest.