Czas ruszyć z pierwszym akwarium morskim. Akwarium słodkie już praktycznie zlikwidowane, w najbliższych dniach czyszczenie i zalanie solanką. Zacznę więc od opisu tego, co w zbiorniku się znajdzie.
Akwarium: OptiWhite 90x45x45 (182 litry) - made by Przemek Wieczorek
Szafka: z płyty meblowej, na drzwiach przyklejone czarne szyby - made by Przemek Wieczorek
Pokrywa: aluminiowa, na zamówienie z Zoolight
Oświetlenie dzienne: 4 x 39W T5 - 2 x Pacific Sun Crystal Blue (aktynika), 1 x Pacific Sun Pigment INT (18000K, purple), 1 x Pacific Sun Shallow Water (15000K)
Oświetlenie nocne: 2 x Aquael Moonlight LED 1W
Ogrzewanie, chłodzenie: chłodziarka akwarystyczna (i grzałka) Aquael Chiller 200 napędzana pompą zewnętrzną Aquael MK-650
Odpieniacz: Red Sea Berlin X2 Turbo Skimmer
Cyrkulacja: 2 x JVP 100 na przyssawkach + JVP 201 na magnesie.
Woda: filtr RO4 + DI (żywica MB-20)
Sól: Kent Marine Reef Salt, zasolenie mierzone za pomocą salimetra Aqua Medic
Skała: żywa skała z frachtu w ilości ok. 20 kg
Piasek: Nature's Ocean Bio-Activ Live Samoa Pink
Inny sprzęt: miernik TDS, sterownik Skalar (pH, oświetlenie dzienne i nocne)
Preparaty: Prodibio Bioptim, Prodibio Reef Booster, Prodibio Biodigest
Prawdopodobnie w akwarium podawane będą też nowe produkty firmy AZOO - suplementy rafowe na bazie naturalnej wody głębinowej, które nieodpłatnie otrzymałem do przetestowania - Reef Vitamins, Reef Trace Elements, Macroalgae Nutrients, Coral Plus, Reef Strontium & Molybdenum, Reef Iodide, Reef Calcium & Magnesium. Ale zanim będą potrzebne, to jeszcze długa droga przed zbiornikiem (dojrzewanie).
To by było chyba na tyle, jeśli chodzi o przygotowania. Wszystko jest przygotowane. Najprawdopodobniej we wtorek dojdzie do mnie przesyłka z erybki z żywą skałą i będziemy działać
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. Jeśli o czymś zapomniałem, to piszcie - będę uzupełniał.
Akwarium: OptiWhite 90x45x45 (182 litry) - made by Przemek Wieczorek
Szafka: z płyty meblowej, na drzwiach przyklejone czarne szyby - made by Przemek Wieczorek
Pokrywa: aluminiowa, na zamówienie z Zoolight
Oświetlenie dzienne: 4 x 39W T5 - 2 x Pacific Sun Crystal Blue (aktynika), 1 x Pacific Sun Pigment INT (18000K, purple), 1 x Pacific Sun Shallow Water (15000K)
Oświetlenie nocne: 2 x Aquael Moonlight LED 1W
Ogrzewanie, chłodzenie: chłodziarka akwarystyczna (i grzałka) Aquael Chiller 200 napędzana pompą zewnętrzną Aquael MK-650
Odpieniacz: Red Sea Berlin X2 Turbo Skimmer
Cyrkulacja: 2 x JVP 100 na przyssawkach + JVP 201 na magnesie.
Woda: filtr RO4 + DI (żywica MB-20)
Sól: Kent Marine Reef Salt, zasolenie mierzone za pomocą salimetra Aqua Medic
Skała: żywa skała z frachtu w ilości ok. 20 kg
Piasek: Nature's Ocean Bio-Activ Live Samoa Pink
Inny sprzęt: miernik TDS, sterownik Skalar (pH, oświetlenie dzienne i nocne)
Preparaty: Prodibio Bioptim, Prodibio Reef Booster, Prodibio Biodigest
Prawdopodobnie w akwarium podawane będą też nowe produkty firmy AZOO - suplementy rafowe na bazie naturalnej wody głębinowej, które nieodpłatnie otrzymałem do przetestowania - Reef Vitamins, Reef Trace Elements, Macroalgae Nutrients, Coral Plus, Reef Strontium & Molybdenum, Reef Iodide, Reef Calcium & Magnesium. Ale zanim będą potrzebne, to jeszcze długa droga przed zbiornikiem (dojrzewanie).
To by było chyba na tyle, jeśli chodzi o przygotowania. Wszystko jest przygotowane. Najprawdopodobniej we wtorek dojdzie do mnie przesyłka z erybki z żywą skałą i będziemy działać

Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. Jeśli o czymś zapomniałem, to piszcie - będę uzupełniał.