Długo zastanawiałam się czy akwarium morskie to "moja bajka", doszłam jednak do wniosku, że dopóki nie spróbuję to się nie dowiem 
Sprzęt już praktycznie skompletowany i tylko brak czasu nie pozwolił jeszcze ustawić i odpalić zbiornika
Wszystko leży porozrzucane po pokoju, a ja jestem właśnie na etapie kombinowania jak z tej masy rupieci sklecić poprawnie działający system
Może po kolei:
Akwarium 120x60 i 55 wysokie , szkło opti white na 2 długich i bocznej ściance , bo będzie z 3 stron "otwarte"
(nie szalałam z wielkością, bo jak już pisałam chcę najpierw "pomacać" temat
) made by Przemek Wieczorek
Sump: prosty, bez kombinacji- taki uniwersalny
o wymiarach 80x35x40 made by Przemek Wieczorek
Stelaż 120x60 i 90 wys., made by Przemek Wieczorek
Odpieniacz: Red Sea Berlin X2 Turbo
Lampa: 6x39W T5 + dioda nocna (nemeneckie DIY, jeśli morszczak zostanie to zamówię przyzwoitą lampę
)
Falowniki: 2x Tunze 6065 (jeśli będą za mocne mam możliwość wymienić na mniejsze), był też Tunze 6045, ale musiałam zwrócić bo mi nie odpowiadał jego stan
Pompa obiegowa: New Jet 3000
(brak zdjęcia)
Filtr: Ro+DI, czyli RO4 z wkładem DI
(brak zdjęcia)
Jakieś rurki, kolanka , grzebienie i zaworki
Sucha skała: 31 kg
Sól Kent : 26,3 kg
Salimetr, czy jak to się zwie.
Grzałka 300W (nie wiem jeszcze której użyję).
To chyba wszystko na chwilę obecną. Testów jeszcze nie zamawiałam, tds też muszę jeszcze kupić , no i oczywiście piasek , itd, itp i czort wie co jeszcze.....
Teraz muszę złożyć to w całość, a w międzyczasie zadam pewnie z 1000 pytań
Tak więc liczę na pomoc i życzę cierpliwości :lol:

Sprzęt już praktycznie skompletowany i tylko brak czasu nie pozwolił jeszcze ustawić i odpalić zbiornika

Wszystko leży porozrzucane po pokoju, a ja jestem właśnie na etapie kombinowania jak z tej masy rupieci sklecić poprawnie działający system

Może po kolei:
Akwarium 120x60 i 55 wysokie , szkło opti white na 2 długich i bocznej ściance , bo będzie z 3 stron "otwarte"
(nie szalałam z wielkością, bo jak już pisałam chcę najpierw "pomacać" temat

Sump: prosty, bez kombinacji- taki uniwersalny

Stelaż 120x60 i 90 wys., made by Przemek Wieczorek
Odpieniacz: Red Sea Berlin X2 Turbo
Lampa: 6x39W T5 + dioda nocna (nemeneckie DIY, jeśli morszczak zostanie to zamówię przyzwoitą lampę

Falowniki: 2x Tunze 6065 (jeśli będą za mocne mam możliwość wymienić na mniejsze), był też Tunze 6045, ale musiałam zwrócić bo mi nie odpowiadał jego stan

Pompa obiegowa: New Jet 3000
(brak zdjęcia)
Filtr: Ro+DI, czyli RO4 z wkładem DI
(brak zdjęcia)
Jakieś rurki, kolanka , grzebienie i zaworki

Sucha skała: 31 kg
Sól Kent : 26,3 kg
Salimetr, czy jak to się zwie.
Grzałka 300W (nie wiem jeszcze której użyję).
To chyba wszystko na chwilę obecną. Testów jeszcze nie zamawiałam, tds też muszę jeszcze kupić , no i oczywiście piasek , itd, itp i czort wie co jeszcze.....

Teraz muszę złożyć to w całość, a w międzyczasie zadam pewnie z 1000 pytań

Tak więc liczę na pomoc i życzę cierpliwości :lol:
396l morska przygoda