Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I nikomu nie wolno z restartu się śmiać
Efekt to dopiero będzie jak wszystko ponownie pozarasta. Po całym dniu bałaganu akwarium wreszcie zalałem wodą.

Najpierw kusiło mnie, żeby nie płukać piasku, jednak postanowiłem najpierw wykonać próbę na niewielkiej ilości piasku - woda zrobiła się ruda. Płukanie 40kg piasku mnie nie ominęło:
[Obrazek: 2015-06-27_16-10-49.jpg]
za radą Bartka torf umieściłem w workach na pranie:
[Obrazek: 2015-06-27_16-10-30.jpg]
torfu dałem ok 2-3cm, piasku wyszło na to następne ok 2-3cm.
[Obrazek: 2015-06-27_16-38-32.jpg]
tak wygląda zbiornik na chwilę obecną:
[Obrazek: 2015-06-27_20-19-16.jpg]
nurzaniec wyleciał i go nie będzie. Zastanawiam się czym obsadzić 3-ci plan po środku - myślę o limnofilii bezszypółkowej, czy to dobry wybór na to miejsce? W tej chwili trzeci plan jest następujący: od lewej nadwódka trójkwiatowa, bakopa południowa, pusta część centralna, nadwódka wielonasienna, zwartka falista.

Woda po zalaniu była praktycznie od razu czysta. Udało mi się wlać 40l dojrzałej wody. Parametrów na razie nie mierzyłem, zrobię to rano jak woda trochę się przemiesza. Rano też wleję pierwsze bakterie startowe. Jak parametry będą na przyzwoitym poziomie, to pierwsze wchodzą molinezje jako oblatywacze.
Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Odpowiedz
No to rybki i po robocie Wink
Więcej o dyskowcach na dyskowce.info
Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł. – Albert Einstein
Odpowiedz
U mnie się sprawdziły Ludwigia arcuata Bacopa caroliniana Heteranthera zosterifolia może coś Ci podpasujeSmile Sprawnie poszłoSmile
Pozdrawiam serdecznie

Akwarystyka jest zbyt pięknym hobby, żeby mieć tylko jedno akwariumSmile

[Obrazek: sudan468px.jpg]
Odpowiedz
Ładnie wygląda. Jaka będzie obsada prócz peruwiańczyków?

Cytat:U mnie się sprawdziły Ludwigia arcuata Bacopa caroliniana Heteranthera zosterifolia może coś Ci podpasuje
Bacopa bardzo szybko rośnie i znosi chyba wszystko.
Myśli żołnierz: w dupie z wami i waszymi wojnami
Odpowiedz
Ale na 3 plan? Polecam Althernatera Spelendina, Limnophila aromatica,Shineria rivulas, Rotala Maka Red, Rotala roundifolia.
Odpowiedz
sbc napisał(a):Jaka będzie obsada prócz peruwiańczyków?
Na pewno to co jest, czyli kirysy pstre i pandy, zbrojniki niebieskie, otoski, ławica rhodostomusów. Oprócz tego harem molinezji, żeby Peruwiańczyki mogły sobie od czasu do czasu zapolować na narybek.
Zola67 napisał(a):Ale na 3 plan? Polecam Althernatera Spelendina, Limnophila aromatica,Shineria rivulas, Rotala Maka Red, Rotala roundifolia.
Tak, na trzeci plan w centralnej części akwarium. Te które wymieniłeś nie są trochę kapryśne?
Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem!
Odpowiedz
Fajnie, jednak jakoś dla skalarów to mi pasuje najbardziej typowe BW, ciemno, żółto, z masą drewna. Nie wiem dlaczego...Czasu potrzeba, aby to wszystko wyglądało jak zaplanowałeś Smile
Odpowiedz
Nie kapryśne rosną jak chwasty
Odpowiedz
cypeks napisał(a):próbę na niewielkiej ilości piasku - woda zrobiła się ruda.

Czyli glinki było w nim sporo Smile Ja chyba zacznę kupować na tony u siebie na żwirowni i Wam sprzedawać Wink
Odpowiedz
Przy okazji restartu jak wyławiałem ryby, znalazłem dwa młodziutkie zbrojniczki, które teraz pływają w żłobku - chyba wygrały los na loterii, bo będą miały szansę dorosnąć Big Grin.

marcinsz30 napisał(a):Fajnie, jednak jakoś dla skalarów to mi pasuje najbardziej typowe BW, ciemno, żółto, z masą drewna.
Pewnie masz rację, jednak nie jestem w stanie zrobić prawdziwego BW, chociażby ze względu na parametry mojej kranówki. Filtra RO nie posiadam i nie mam go w najbliższych planach. Poza tym lubię dużo zieleniny w akwarium.
marcinsz30 napisał(a):Ja chyba zacznę kupować na tony u siebie na żwirowni i Wam sprzedawać
Za piasek zapłaciłem 20zł, w sklepie byłem przy okazji. Do najbliższej żwirowni mam 15km, jak policzyć paliwo + 10zł piasek, bo mniej to już wstyd dawać, to wyszło by mnie drożej.

Woda jest krystalicznie czysta, nie zabarwiła się na żaden kolor, nie zmieniła parametrów KH i pH, więc wniosek jest taki, że przez piasek nic się nie przedostaje z torfu do wody, lub jeżeli nawet to bardzo małe ilości. Pomiary, które wykonałem:
- pH 7,5
- KH 12n
- NO3 10ppm
- PO4 0,3ppm
- Fe 0ppm
byłem przekonany, że posiadam test na NO2, teraz sobie przypomniałem, że jakiś czas temu go wyrzuciłem bo wyszedł mu termin ważności. Po wykonaniu testów uzupełniłem braki PO4 i Fe. Rano wlałem pierwszą fiolkę bakterii + 6 molinezji jako oblatywacze. Wieczorem myślę o wpuszczeniu kirysów a jutro wieczorem reszta ryb.
Odpowiedz